Brandweer adviseert gebouw HALSE muziekacademie te sluiten

C21

Brandweer adviseert gebouw HALSE muziekacademie te sluiten

Jesuitencollege_halle_
 

De Halse brandweer deed een inspectie in het oud-Jezuïtencollege waar de lessen van de Halse academie voor muziek, woord en dans doorgaan. “Het rapport is zo vernietigend dat de brandweer een ongunstig advies geeft en aanraadt het gebouw niet verder open te stellen voor het publiek,” weet N-VA-gemeenteraadslid Dirk Van Heymbeeck. Opvallend is dat heel wat problemen die vandaag in het verslag staan ook reeds in 2013 in het verslag stonden.

 

“De deur van het stooklokaal is na waterschade vervormd. Ze correct sluiten ging in 2013 al niet meer. Acht jaar later is er nog steeds geen nieuwe deur. Dit is een regelrechte blamage voor het stadsbestuur”, vindt Van Heymbeeck.

 

Tijdens haar inspectie stelt de brandweer heel wat inbreuken vast. Zo zijn de rookmelders afgeplakt met tape, de branddetectie manueel uitgeschakeld en is er geen compartimentering aanwezig in het gebouw. Compartimentering zorgt ervoor dat een brand zich trager verspreidt in het gebouw. De brandweer beschikt ook niet over de plannen van het gebouw. De evacuatie van de personen in het gebouw kan volgens de brandweer niet gegarandeerd worden.

 

Het advies van de brandweer is dan ook ongunstig en snoeihard. De brandweer adviseert het gebouw te sluiten voor het publiek. “Op acht jaar tijd is de toestand niet verbeterd. Zou het een winkel of horecazaak betreffen die zo laks omgaat met brandvoorschriften, de burgemeester had reeds de sluiting bevolen. De vraag dringt zich dan ook op: wat gaat het stadsbestuur doen in afwachting van de nodige verbeteringswerken?”, besluit Dirk Van Heymbeeck. 

Reactie schepen Pieter Busselot 

In de pers verschenen afgelopen weekend enkele berichten over de brandveiligheid van het Oud-Jezuïetencollege (Campus Servais).

We begrijpen dat deze berichtgeving u misschien wat ongerust heeft gemaakt. Daarom geef ik graag wat extra toelichting.

Het is inderdaad zo dat de brandweer in haar controleverslag belangrijke gebreken opsomde. Maar er werd de voorbije tijd ook hard gewerkt om een aantal zaken reeds te optimaliseren: doorgangen werden vrijgemaakt, de branddetectie werd op punt gesteld, de veiligheidsverlichting werd in orde gemaakt, enzovoort.

De brandweer signaleerde ook een probleem met de compartimentering. Daarbij wordt een gebouw opgedeeld in verschillende delen, waarbinnen een eventuele brand kan worden geïsoleerd. Dit is niet zomaar op te lossen en al zeker niet in een beschermd historisch gebouw. Maar ook hier zijn stappen genomen om deze problemen te verhelpen.

Samen met het schoolbestuur ben ik er dan ook van overtuigd dat de situatie veilig genoeg is om het gebouw te blijven gebruiken voor onze lessen. Het spreekt voor zich dat we de veiligheid van de gebruikers altijd vooropstellen en we daar ook geen enkel risico in zouden nemen.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 feb 2021
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 12 jun 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 09 jun 2021
Devogeleer Emile | 05 jun 2021

archief