Sluikstorter van bouwafval gevat aan Simmebeekweg in HALLE

C21

Sluikstorter van bouwafval gevat aan Simmebeekweg in HALLE

Editiepajot_bart_devill___zwerfvuil_beersel
 

Met behulp van verplaatsbare camera’s hebben de politie Zennevallei en de stad in de Simmebeekweg in Halle een sluikstorter gevat. ’t Gaat vermoedelijk om een veelpleger die mogelijk ook aan andere sluikstortmisdrijven kan gelinkt worden. Politie en stad reageren alvast tevreden. Want de voorbije maanden werden in verschillende afgelegen (natuur)gebieden tonnen bouwafval geruimd. Maar door een intense samenwerking tussen de stadsdiensten en de wijkpolitie lopen sluikstorters steeds vaker tegen de lamp. 

Continue informatie-uitwisseling tussen stad en politie

De voorbije maanden was er een opmerkelijke stijging van het aantal meldingen over grote achtergelaten puinhopen van afval uit de bouwsector. Vooral plaatsen in meer afgelegen (natuur)gebieden in Halle worden hierdoor geteisterd. Het gebrek aan sociale controle en de moeilijkheid om daders op heterdaad te betrappen, vraagt een aparte aanpak. Maar doordat medewerkers van het team Openbaar Groen en Afval, de dienst Veiligheid en de politie Zennevallei constant informatie uitwisselen, lopen sluikstorters sneller in het vizier en worden ze vaker geklist. Deze intensieve samenwerking levert dus ook zijn vruchten op. 

Boete, opruimrekening en mogelijk gevangenisstraf 

Om sluikstorters op heterdaad te kunnen betrappen, worden er o.a. verplaatsbare camera’s ingezet. Zo ook aan de Simmebeekweg in Buizingen. De afgelopen maanden werd hier namelijk meer dan 30 ton bouwafval gesluikstort. Op basis van deze camerabeelden kon de politie intussen een dader identificeren. Momenteel wordt nog onderzocht of er een verband bestaat met eerdere gevallen van sluikstorten op dezelfde plaats. Naast een boete en de rekening voor de opruimingswerken, hangt de dader mogelijk ook een gevangenisstraf boven het hoofd. 

Ook beloningen voor het goede voorbeeld

De aanpak van zwerfvuil blijft hoog staan op de prioriteitenlijst bij politie en stadsdiensten. Uit bevragingen van inwoners van groot Halle blijkt afval immers in de top 3 van ergernissen te staan. Extra patrouilles pakken naast zwerfafval daarom ook ander vuil aan, zoals sigarettenpeuken en hondenpoep. Zowel met boetes als er een overtreding wordt vastgesteld, maar ook met beloningen. Zo krijgen hondenbaasjes gratis hondenpoepzakjes van stadsmedewerkers wanneer zij de baasjes zien opruimen wat opgeruimd hoort te worden en zo het goede voorbeeld geven. 

Info:

·       Integrale veiligheid | veiligheid@halle.be | T 02 365 97 15

·       Openbaar Groen & Afval | groen@halle.be | 02 365 95 34

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mrt 2021
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief