GOOIK - Steven gaat op bedevaart naar Halle om zijn poppentheater te redden

C21

GOOIK - Steven gaat op bedevaart naar Halle om zijn poppentheater te redden

2020_-_ja_ja_theater116lr
Met deze fiets gaat Steven van start.- Ingezonden foto
 
Steven Cannoot uit Gooik dacht, niets doen is geen optie, en dus gaat hij op zondag 2 mei met een speciale fiets naar Halle op bedevaart, om zijn poppentheater te redden. Op bepaalde plaatsen op zijn weg gaat hij even halthouden. Natuurlijk door de corona is het niet mogelijk om massaal Steven te komen aanmoedigen
 
Opzet:
Niets doen is geen optie, daarom gaat Steven Cannoot van het Gooiks Reizend poppentheater “Theater Ja-Ja vzw” op zondag 2 mei tussen 9u en 12 u op bedevaart. Niet te voet maar met de Hoge Bi. Een fiets uit een lang vervlogen tijd. 
 
Steven zal dan langs een aantal plaatsen rijden, op weg naar Halle, die het afgelopen jaar, maar zeker ook nog in de volgende maanden, een cruciale rol zullen spelen in ons (herwonnen) leven. Tijdens deze tocht zullen mensen online kunnen volgen en ook mee kunnen helpen om het poppentheater te doen overleven. 
Start:
(09u00) Atelier Theater Ja-Ja Daalstraat 6 1755 Gooik
Sportbasisschool De Oester 1755 Strijland        
                Vaccinatiecentrum Gooik          1755 Strijland                                                               Huisarts Dr Boeykens 1755 Kester
Varkenssnuit Pepingen                                                                                       Mong Blok Pepingen
Café Termeren Pepingen
Wolvendries Halle                                                                                       Passage langs speelplein DonBosco Halle
Blue note/ Pannekoekenhuis
(12u00) Basiliek Halle
 
Aan elke halte wordt er een houten bloem, met uitgesneden hart afgegeven of opgehangen. Als bedanking voor hun inspanningen het afgelopen jaar, als hart onder de riem voor de moeilijke maanden die ze achter de rug hebben, maar zeker ook als stukje hoop voor de volgende weken, maanden en jaar… Hoop die we allemaal wel nodig hebben dezer dagen. 
 
Atelier Theater Ja-Ja
Vorige jaren deden we een 50 tal optredens op een jaar. Vorig jaar werden er dit net geteld 11, en dit jaar staat er momenteel 1 op de teller. Er werden al een aantal optredens geboekt voor het voorjaar, maar deze zijn allemaal geannuleerd. Al moet ik een pluim geven aan die organisatoren en scholen dat ze toch iets hebben proberen te organiseren. Maar als er de volgende weken en maanden geen optredens komen, stevenen we af op een “faillissement”. De vaste kosten blijven lopen, maar er zijn geen inkomsten… we vallen ook overal tussenin, zodat we van  geen steunmaatregelen kunnen genieten. 
Maar we laten de moed niet zakken, al lukt dit soms niet altijd. We willen met deze bedevaart een aantal mensen in de bloemetjes zetten voor hun werk het afgelopen jaar, maar zeker ook mensen mobiliseren om coronaproof deze zomer, kleine culturele activiteiten te organiseren zodat artiesten en gezelschappen toch nog kunnen optreden, maar zeker ook dat mensen nog eens een snuifje cultuur kunnen opdoen! Hoe jullie kunnen helpen, vernemen jullie gedurende onze bedevaart!
 
 
Sportbasisschool De Oester
Mijn eerste halte hou ik graag hier aan de school van onze 2 dochters, omdat zij het fantastisch zijn omgegaan met heel de onzekere tijden van thuislessen, bubbels, handen ontsmetten en mondmaskers. 
Maar het is zeker ook een eerbetoon aan alle leerkrachten en mensen die met jongeren werken.
Wat een werk hebben deze mensen het afgelopen jaar verzet? De flexibiliteit, de hoop die ze aan onze kinderen hebben proberen te geven… Het huidige schooljaar dat ze zo normaal mogelijk hebben proberen te organiseren voor onze kinderen, maar waar ze zelf heel creatief hebben moeten denken om zo coronaproof te kunnen lesgeven, mijn hoed af. Jullie deden en doen dat fantastisch.
 
Met het poppentheater kunnen we vanaf 15 mei coronaproof optreden in de scholen. Bijna al onze voorstellingen kunnen buiten gespeeld worden of onder “het afdak”. Nu het stilaan warmer wordt, kan dit geen probleem zijn. De voorstellingen kunnen in Klasbubbels of 2 bubbels samen, met anderhalve meter tussen. Wij, maar ook andere artiesten die schoolvoorstellingen spelen zijn uitermate flexibel en misschien kunnen we wel een alternatief zijn voor schoolreizen of schoolfeesten. Natuurlijk is boeken voor volgend schooljaar ook steeds mogelijk.
 
Vaccinatiecentrum Gooik
Wat zijn we blij dat er zo snel een vaccin is gekomen, al beseffen we ook dat als heel de wereld hetzelfde wil, de leveringen niet evident zijn. Wat ik gezien heb in ons vaccinatiecentrum Koornmolen is gewoon hart verwarmend. Het werk, de creativiteit, de flexibiliteit, de mens centraal zetten,… . Wat deze ploeg klaargespeeld heeft, is moeilijk onder woorden te brengen. Gesteund door de vele vrijwilligers zal dit de weg naar onze vrijheid zijn… . Blij dat ook ik mijn steentje hier kan bijdragen. 
 
Huisarts Dr Boeykens
Wat heeft de zorg de afgelopen 14 maand overuren gedraaid. Ook onze huisarts mag gerust in de bloemen gezet worden, als symbool voor de vele verpleegkundigen, dokters, testers, verzorgenden, … jullie zijn onmisbaar. En het is jullie job, maar zonder passie hou je dit niet vol. Bedankt dat ik steeds op je advies en zorgen kon rekenen, wat belangrijk is in deze onzekere tijden.
 
Hierbij beloof ik ook dat alle optredens deze zomer coronaproof zullen zijn, en dat we door onze voorstelling misschien ook aan de geestelijke gezondheidszorg willen bouwen. En voor jullie heb ik maar één wens, een deugddoende vakantie!
 
Kinderschuur
Net als de scholen hebben jullie ook fantastisch werk geleverd. Heel veel kinderen hebben toch wel een zeer bevreemdend en onzeker jaar achter de rug, de manier waarop jullie en vele andere kinderopvang initiatieven hebben gewerkt verdient respect, waardering. En jullie blijven maar door gaan, schooljaar of vakantie…
Dus als jullie nood of zin hebben in een poppentheater….we maken graag voor  tijd voor jullie…
 
Mong Blok
Deze Bloem is hier niet om één reden…
Wat verlangen ons kindjes om opnieuw te kunnen ravotten in de speeltuin en op de springkastelen. En papa en mama, rustig genieten van iets fris. Wat hebben we dat gemist. Maar zeker ook de ongedwongen ontmoetingen tussen bekenden en onbekenden… 
Maar ook een bloem om jullie een hart onder de riem te steken en omdat jullie eindelijk volgende week stilletjes kunnen opstarten. Want wij hebben het hier gemist, maar ben er zeker van dat jullie de klanten zeker ook hebben gemist.
Maar misschien is de bloem nog het meest voor Mong, die we via deze wegook nog veel beterschap wensen in zijn herstel! 
 
 Speelplein Don Bosco
Hier is alles 25 jaar geleden begonnen, met eerst één pop Jasper, en nadien met Jacobus…. En toen werd het Poppentheater Jasper en Jacobus of nu “Theater Ja-Ja”
Ook zij zullen zich dit jaar weer in ontelbare bochten moeten wringen om alle kinderen een plaatsje te kunnen geven, en een welverdiende vakantie periode. Hier is alles begonnen, en hopelijk kunnen we deze zomer op zoveel mogelijk speelpleinen spelen. Altijd fijn voor de kinderen en een grote steun voor het poppentheater. We kunnen buiten of binnen spelen, voor afzonderlijke bubbels of met voldoende ruimte tussen de bubbels…
 
Basiliek Halle
Hier ben ik dan, in de Basiliek, simpel een kaarsje branden, voor de velen die overleden zijn aan covid, voor degene die er nog steeds onder lijden, maar ook voor de velen die mentaal een heel moeilijk jaar achter de rug hebben. Een kaarsje voor hoop, dat alles wat mag vlot lopen, dat we deze zomer verdraagzaam kunnen zijn, dat we nog effe doorbijten. Maar we moeten ook proberen te genieten van mooie dingen… en gun jullie kinderen gerust eens een uitstap naar het poppentheater.
 
 
 
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mei 2021
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 jul 2021

archief