Restauratiewerken aan de SINT-ROCHUS kerk Halle van start

C21

Restauratiewerken aan de SINT-ROCHUS kerk Halle van start

20211022_135840
De stoelen kregen een nieuw leven;
 

We schreven eerder dat het College van Burgemeester en Schepenen de aannemers aanduidden voor faze 2 van de restauratiewerken aan onze kerk.

Daarop werd onmiddellijk met de voorbereiding gestart.

In een opstartvergadering met de ontwerper, de stadsdiensten en de aannemers werden afspraken gemaakt om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.

In de eerste plaats werd de parochiezaal omgebouwd tot tijdelijke kapel voor de misvieringen, met de hulp van enkele mensen uit de parochieploeg en de kerkfabriek. De KWB’ers maakten de kelderverdieping leeg en installeerden het Ontmoetingslokaal in de veranda. Beide ‘operaties’ zijn zeer succesvol verlopen, tot volle tevredenheid van de misgangers en de verenigingen die het veranda-lokaal gebruiken.

De kerk volledig leegmaken was een ander paar mouwen. Algauw bleek dat er onvoldoende opslagruimte overbleef om alle kerkmeubilair in onder te brengen en diende naar ander oplossingen gezocht. Het tijdelijk stockeren ervan in containers bleek een zeer dure zaak : een zeecontainer huren voor een paar jaar of kopen zou zeker meer dan 10 000 euro kosten. Buiten de vraag nog waar zo’n containers zouden staan gedurende de werken en hoe de stoelen na hun verborgen leven zouden overblijven

Daarom werd een andere piste bewandeld. Gezien de optie die al heel lang werd gekozen om de kerk na de restauratie ook nevenbestemmingen te geven naast de liturgie en de pastoraal, leek het evident dat ook het meubilair daaraan diende aangepast. Het bleek bovendien dat de huidige stoelen niet alleen zeer oud zijn, maar dat er ook  heel wat  aangetast zijn door houtworm en andere technische mankementen.

Daarom besliste de kerkfabriek om alle stoelen te vervangen door nieuwe tegen het einde van de werken. Dit zal worden opgenomen in de meerjarenplanning en de begroting van de kerkfabriek, waar de stad principiel akkoord mee ging.

Vraag was dan : wat met de huidige stoelen ? En hier bleek dan dat heel wat onjuiste berichten werden verspreid. Wat is er echt gebeurd ? De aangetaste of technisch onbruikbare stoelen werden op een afvalcontainer geladen, samen met oude onbruikbare rommel die op de ‘zolders’ van de kerk werd gevonden. Een ander deel verhuisde naar de parochiezaal voor de tijdelijke kerk. En tenslotte zijn er heel veel naar andere parochies gegaan. Onder meer naar Namur en  Louvain-le neuve, door bemiddeling van parochianen, maar vooral naar de kerk van de Heilige Familie van Dessel Witgoor, na een openbare oproep via Parcum

Alles bijeen vonden meer dan 400 stoelen een nieuw leven of een rustige oude dag in andere kerken. 

De verhuis was een zware opdracht. De kerkfabriek en veel straffe mannen van KWB gingen samen aan de slag en klaarden de klus. Vanuit Dessel werden een grote camion en vier gemeentearbeiders ter hulp gestuurd

De scouts hebben hun lokalen volledig opgekuist en alle overbodig materiaal op de container geladen.

Allemaal samen, moe maar tevreden

En hele dikke dank u wel al wie zich inzette 

We noemen niet graag namen omdat iedereen belangrijk is en hard werkte, maar toch een aparte pluim voor Vic, die bijna letterlijk dag en nacht heeft gewerkt om de kerk restauratieklaar te maken

De aannemers gaan vanaf 8 november aan de slag

We zijn ervan overtuigd dat iedereen heel tevreden zal zijn als de nieuwe kerk zal af zijn en een echte modern en aangepaste ontmoetingsruimte wordt voor de parochie maar ook voor de hele wijkgemeenschap.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 okt 2021
Marc Sluys
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 21 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 jan 2022

archief