Heilig-Hart en College HALLE kleurt groen met nieuwe speelplaats

C21

Heilig-Hart en College HALLE kleurt groen met nieuwe speelplaats

Halle_speelplaats_groen_
 

De speelplaats van het Heilig-Hart & College aan de Parklaan onderging de voorbije maanden een heuse metamorfose. De grijze speelplaats werd omgevormd naar een groenblauw speelparadijs. 

Wie zich tot voor kort de speelplaats van de school Heilig-Hart & College aan de Parklaan voor de geest haalde, dacht aan een grijs vlak vol kiezels. Netjes, onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk. Maar oersaai! Dat vond de school zelf ook en samen met strategisch project Zenne werkten ze een plan uit om de school om te toveren tot een groene oase waar plaats is voor spel, waterberging, natuur, schaduw, openluchtlessen ... 

 

Vanaf nu is het er voor de leerlingen en leerkrachten genieten van 14 extra hoogstambomen, waaronder 3 fruitbomen, een reuzengroot insectenhotel, twee openluchtklasjes, wilgentipi's, totempalen, een zone voor moestuinieren, een kippenren, hagen, houtkanten, speelnatuur, ... 

 

Om dit speellandschap te kunnen realiseren werd maar liefst 1460m2 van de speelplaats onthard. Het water van de resterende verharding zal opgevangen worden in een wadi om zo geleidelijk de grond in te sijpelen. 

 

De school is echt uitgegroeid tot een plaats waar de denkers, durvers, doeners en dromers onder de kinderen hun ding vinden. Waar verveling geen kans krijgt en waar jongeren kunnen chillen onder een boom en zich daarna met een fris hoofd beter kunnen concentreren in de klas. 

 

Wanneer je begint te tellen hoeveel tijd van je jonge leven je doorbracht op een speelplaats, wordt het belang van deze iconiscfle plek duidelijk. We zijn verheugd dat we vanuit departement Omgeving  met  Vlaanderen breekt Uit!  de realisatie van dit klimaatrobuust project hebben kunnen ondersteunen om zo een meerwaarde te bieden aan de schoolgaande jeugd, leerkrachten en de ruimere omgeving. 

 

"Kinderen hebben nood aan natuur. Daarom is het zeer zinvol dat ze via hun school in contact worden gebracht met natuur", zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. "Scholen kunnen bij ons terecht voor een subsidie om van hun grijze, betonnen speelplaats een groene oase te maken. En om in deze tijden van klimaatopwarming met hevige regenval en langdurige hitte en droogte maatregelen te nemen om de gevolgen hiervan op school in te perken. Het is ook belangrijk dat ze een draagvlak creëren door ouders en leerlingen hierbij te betrekken en hen het belang ervan uit te leggen via een educatieve aanpak". 

Zinderende Zenne 

De schooltuin grenst aan het historische stadspark dat ook in volle ontwikkeling is en deel uitmaakt van het zinderende Zennelandschap. De school wordt dus als het ware onderdeel van een grotere groenblauwe verbinding doorheen de stad, een langgerekt gebied van Buizingen tot Lembeek met de Zenne als blauwgroene drager. Het park zal bijdragen aan een duidelijke Halse identiteit en zal de woon- en leefkwaliteit van de stad opwaarderen. 

"De groene speelplaats brengt onze kinderen elke dag in contact met natuur en biodiversiteit. Een gezonde omgeving zorgt ook voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Als Regionaal Landschap zijn we heel blij met dit mooie groene plekje dat aansluit bij onze andere acties in de Zennevallei. ", aldus Afwin Loeckx, directeur Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. 

 

Subsidies: 

 

Provincie Vlaams-Brabant: 19.856,18 euro (Natuur op school) Departement Omgeving: 151.802,00 euro (Proeftuin ontharding) 

 

Ontwerpteam: 

 

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei in samenwerking met Fris in het landschap, en D+A Consult" (ontwerp wadi) 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Devogeleer Emile | 29 mrt 2023
Marc Sluys | 28 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 25 mrt 2023

archief