HALLE - Haviland schept 103 woongelegenheden op oude Suzy-site

C21

HALLE - Haviland schept 103 woongelegenheden op oude Suzy-site

Oude_site_suzy_-_halle
 

Tijdens een infoavond in de raadzaal van het stadhuis kregen de Hallenaren meer informatie over het project Langeveld in Buizingen.
Dit project is in Halle beter gekend als de Suzy-site in de deelgemeente Buizingen. Haviland wil hier in de komende jaren niet minder dan 103 woongelegenheden scheppen. Met de bouw van de eerste zeven woningen wil men al beginnen na het bouwverlof. Tegen eind 2010 zou alles moeten klaar zijn.

Het is nu al 8 jaar geleden dat de Suzyfabriek aan de Derooverlaan in Buizingen volledig afbrandde. Van een heropbouw van de fabriek in deze woonwijk was geen sprake. Er was vroeger al genoeg protest geweest van de omwonenden.
Suzy verhuisde met zijn activiteiten dan maar over de taalgrens
In 2001 kwamen de terreinen in handen van Haviland en in 2004 werd het puin van de brand geruimd. Het heeft tot nu geduurd vooraleer de bouwplannen volledig bekend werden gemaakt.
Het project gaat groter worden dan aanvankelijk gepland omdat er een bijkomende zone geschapen werd langs de Groenstraat.
 
Haviland wil eind dit jaar beginnen met de bouw van de eerste zeven woningen, indien ze beschikken over de nodige bouwvergunningen. Die huizen zullen verkocht worden volgens de Haviland voorwaarden, maar zijn geen sociale woningen. Deze woningen komen langs de Derooverlaan, die zo het gat zullen opvullen dat er gekomen was na de brand. In een eerste fase zullen hier ook nog 46 sociale huurappartementen komen. Hiervan zijn 2 appartement zo ingericht dat rolstoelgebruikers er kunnen in wonen.
 
Tussen de eerste en de tweede fase ligt een niveauverschil van 3,50 meter. Er is geen autoverkeer mogelijk tussen de twee fasen. Voor voetgangers en fietsers worden er trappen en een hellend vlak aangelegd.
 
In een tweede fase komen er 25 sociale koopwoningen en 25 vrijde kavels die ook zullen verkocht worden aan de voorwaarden van Haviland. In deze fase moet er een volledig nieuwe wegeninfrastructuur komen.
Langs de Groenstraat zal het autoverkeer kunnen in- en uitrijden. Een tweede uitrit is er voorzien langs de Godeaustraat. Deze werd door stedebouw opgelegd zodat de hulpdiensten er gemakkelijker kunnen manoeuvreren bij moeilijkheden.
 
Tegen eind 2009 zou de eerste fase moeten klaar zijn.
 
Zowel Haviland als de sociale huisvestingsmaatschappij legden er de nadruk op dat in de eerste plaats de woongelegenheden bestemd zijn voor Hallenaren of voor Hallenaren die kortelings Halle verlaten hebben.
Voor het krijgen van een sociale woning of appartement zullen de kandidaat huurders moeten aantonen dat zij het Nederlands machtig zijn.
 
REACTIES
Na de uitleg van de mensen van Haviland kregen de aanwezigen in de zaal de mogelijkheid om vragen te stellen en om nog suggesties te doen.
 
Een eerste reactie was dat er in de 103 woongelegenheden die er gebouwd gaan worden een vierhonderdtal mensen zullen gaan wonen. Sommigen vonden dat niet leefbaar op een zo kleine ruimte.
 
Hoewel de mensen van Haviland zegden dat de Godeaustraat te smal is om langs daar een in- en uitrit voor de tweede fase te maken werd er toch op aangedrongen het probleem nogmaals te bekijken. Er werd aangevoerd dat er in de Groenstraat een school is en dat deze smalle straat nog meer verkeer te slikken gaat krijgen. Behoorlijke voetpaden zijn er in deze straat niet.
Een eenrichtingsverkeer in de Groenstraat zou overwogen kunnen worden.
 
Elke nieuwe woongelegenheid zal beschikken over 1,8 parkeerplaats. Volgens Haviland is dat voldoende. Van uit de zaal werd gezegd dat het op dit ogenblik kan voldoende zijn, maar het zal wel te weinig zijn voor de toekomst.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 18 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 10 jun 2024

archief