Halle stelt nieuwe aankleding koloniale standbeelden voor met ‘Congo feest?’ op 5 maart

C21

Halle stelt nieuwe aankleding koloniale standbeelden voor met ‘Congo feest?’ op 5 maart

Halle_leopold_2_
 

Op zondag 5 maart 2023 presenteert Halle de nieuwe invulling van de koloniale standbeelden in het Albertpark. In samenwerking met CC ’t Vondel en een werkgroep organiseert de stad in het kader van het dekoloniseringstraject ook het gratis evenement ‘Congo feest?’.
Erkenning Congolese gemeenschap
Het vraagteken in de naam van het evenement ‘Congo feest?’ toont de afweging aan: we vieren feest op zondag 5 maart in het Albertpark, maar we denken daarbij ook aan de gebeurtenissen uit de koloniale periode en de sporen die deze nog nalaten. Onze stad wil hiermee erkenning geven aan de Congolese gemeenschap en duidelijk laten weten dat we elke vorm van racisme en discriminatie afkeuren.
Programma
Het evenement start om 14u in het Albertpark (Parklaan 5, 1500 Halle) met een speech tussen het standbeeld van Leopold II en het standbeeld van de koloniale pioniers, gevolgd door een gedicht van slam poet Sarah Bekambo. Vervolgens word je gegidst naar verschillende plaatsen in het park waar enkele Hallenaren in dialoog gaan met elkaar. Zo krijg je een interactieve rondleiding over thema's zoals het koloniaal verleden, paternalisme, racisme en discriminatie.
Het evenement gaat vervolgens verder in CC ’t Vondel (Joseph Possozplein 40, 1500 Halle) waar je vanaf 15u30  kan genieten van Congolese lekkernijen, kunst en muziek. Zo is er om 16u een dansspektakel van de Congolese groep Furaya, en kan je om 17u30 genieten van live muziek door Dju Be Be. Er zal ook kunst te zien zijn van Ket a Makal, Nelson Louis, Wisu wa Moya en Asimba Bathy.
Parallel met deze activiteiten worden er voor jeugdbewegingen workshops aangeboden rond het thema diversiteit en racisme.

Meer informatie vind je op het Facebook-evenement: https://www.facebook.com/events/2369702499864457/
Dekoloniseringstraject
In 2020 besloot stad Halle een dekoloniseringstraject op te starten, in samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering. Zo werd uiteindelijk besloten om het borstbeeld van Leopold II naast zijn sokkel te plaatsen, het standbeeld van de koloniale pioniers in te groenen en infoborden te plaatsen bij de standbeelden. Er komt bovendien een digitale zuil in het park met meer informatie over ons gedeeld koloniaal verleden en de impact hiervan op onze huidige samenleving. Ook is er een traject opgestart om een antiracisme- en discriminatiebeleid uit te werken.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 19 mrt 2023
Marc Sluys | 18 mrt 2023
Marc Sluys | 16 mrt 2023

archief