Familieleden van de bedenker van het Pajottenland trappen Gronckelmaand af

C21

Familieleden van de bedenker van het Pajottenland trappen Gronckelmaand af

Scherm__afbeelding_2023-03-04_om_22
De Gronckels, geflankeerd door belleman Emiel Walraevens en brouwer Erwin Vanmol, toasten op de 'uitvinder' van het Pajottenland
 

Vrijdagavond organiseerde het brouwersduo van Vrijstaat Vanmol een bijeenkomst voor mensen met de familienaam ‘De Gronckel’. Frans-Jozef De Gronckel was namelijk de advocaat die de streek tussen Zenne en Dender de naam ‘Payottenland’ gaf. De gasten kwamen uit alle windstreken, van Sint-Kwintens-Lennik, Limburg en zelfs Zeeland. Ze werden passend verwelkomd door Gronckelman Emiel Walravens. Het evenement vond plaats in herberg ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ te Eizeringen. Het was meteen ook de aftrap voor de zogenaamde Gronckelmaand. Brouwer Erwin Vanmol (56) en zijn medevennoot Jan Panneels (22) maken namelijk ieder jaar in maart een ronde ​ langs een aantal gezellige cafés ter ere van de ‘uitvinder’ van het Pajottenland.

“Samen met mijn kompaan Jan brouw ik sinds 2016 de Gronckelbieren. Sindsdien ontdekten enkele verre familieleden en naamgenoten van Frans-Jozef De Gronckel onze brouwsels. Ze waren enorm enthousiast dat er bieren zijn die hun familienaam dragen. Hierdoor kwamen Jan en ik op het idee om de De Gronckels uit te nodigen op een heus familiefeest in een gezellig Pajots cafeetje. Wat een geluk dat de bedenker van de naam ‘Pajottenland’ niet Janssens, Peeters of Jacobs heette, want dan hadden we moeten vragen of we een grote tent op het gazon van het kasteel van Gaasbeek mochten plaatsen”, lacht Erwin Vanmol.

Franciscus-Josephus De Gronckel werd geboren op 6 maart 1816 in Sint-Kwintens-Lennik. Hij werkte als advocaat en was daarnaast ook jaren provincieraadslid en schrijver van juridische en folkloristische geschriften. Meester De Gronckel heeft onder het pseudoniem Franciscus-Josephus Twyfelloos als eerste een boek geschreven over Lennik en omgeving, waarbij hij als naam voor de streekgenoten 'payotten' bedacht. Hij werd net geen 55. Kort na zijn overlijden op 3 maart 1871, werd Frans-Jozef De Gronckel in zijn geboortedorp begraven.

Gratis avatar
Erwin en Jan willen niet dat het verhaal van Frans-Jozef De Gronckel verloren gaat. Daarom organiseren ze jaarlijks in de maand maart de Gronckelmaand. Ze heffen in verschillende horecazaken het glas ter ere van Frans-Jozef. Wie dan een Gronckelbier bestelt, krijgt een gratis avatarportret, ter plaatse getekend door Erwin, die naast meesterbrouwer ook een begenadigd cartoonist is.

Agenda van de Gronckelmaand:

  • Zaterdag 4 maart vanaf 15 uur: café Paddenbroek, Gooik
  • Zondag 12 maart vanaf 15 uur: café In de Verzekering tegen de Grote Dorst, Eizeringen
  • Vrijdag 17 maart vanaf 19 uur: Gildenhuis De Vrede, Denderleeuw
  • Zaterdag 25 maart vanaf 15 uur: café Den Haas, Gooik

Vrijstaat Vanmol werd in mei 2016 opgericht door Erwin Vanmol. Al gauw kwam de toen 15-jarige Jan Panneels hem regelmatig een handje helpen. Een jaar later werden ze vennoten. Hun Gronckelassortiment omvat op dit ogenblik de Blond, de Tripel, de Quadrupel en de Janimal. Erwin en Jan vielen met hun Gronckelbieren al meermaals in de prijzen op internationale bierwedstrijden. Daarnaast is Vrijstaat Vanmol ook pionier in het brouwen van Belgian Raw Ales, zoals de Nørse Man en Bloedarend. De Gronckelbieren zijn verkrijgbaar in de betere horecazaken, drankenhandels en buurtsupermarkten van het Pajottenland.
www.gronckel.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 19 mrt 2023
Marc Sluys | 18 mrt 2023
Marc Sluys | 16 mrt 2023

archief