Bewoners met dementie maken kunst voor uitzonderlijke expo in WZC Zonnig Huis HALLE

C21

Bewoners met dementie maken kunst voor uitzonderlijke expo in WZC Zonnig Huis HALLE

Scherm__afbeelding_2023-09-23_om_10
 

Van 18 tot 24 september loopt de Week van de Dementie. In woonzorgcentrum Zonnig Huis opent ter gelegenheid van die themaweek een uitzonderlijke expo met werken van bewoners met dementie.

Dementie treft jammer genoeg heel wat mensen. Tijdens de Week van de Dementie willen we daarom de beeldvorming van de buitenwereld over mensen met dementie bijstellen. Zij blijven in de eerste plaats mensen met een verhaal, een verleden en een toekomst. In woonzorgcentrum Zonnig Huis doen we dit met een tentoonstelling met werken van de bewoners zelf.
Dementie in beeld met kunst
Met de tentoonstelling brengen we dementie in beeld met kunst. De kunstwerken maakten we samen met de bewoners van de afdeling Nura. Het zijn personen met dementie die zo aan de slag gingen.
Betekenisvol
Het resultaat mag er zijn. Tijdens het project zagen we zelf nog meer in hoe betekenisvol het kan zijn om samen met de bewoners hieraan te werken. We willen hiermee zo aantonen dat personen met dementie zeker nog in staat zijn om mooie dingen neer te zetten en van betekenis zijn.
Signaal naar de buitenwereld
Hiermee naar buiten komen is ook een signaal naar de buitenwereld dat deze groep niet mag vergeten worden en aandacht verdient.
We vertrokken vanuit het idee om met de silhouetten van de hoofden van onze bewoners te werken. Want dementie begint in de hersenen. Van daaruit kijken we naar de personen zelf: wie zijn ze, wie waren ze vroeger, welke interesses of beroep oefenden zij uit, welke talenten hebben ze.
Mooie resultaten
De mooie resultaten kwamen er als vanzelf uit. Het brengt de symptomen en kenmerken van iemand met dementie op een symbolische manier in beeld. Problemen met taal, geheugen, invloed op het dagelijks leven, de fases van dementie, hersenen die niet mee willen,… iedereen mag er een eigen beeld en symboliek bij zoeken.
De tentoonstelling kan door het grote publiek dagelijks bezocht worden van 22 september 2023 tot 10 december 2023 van 10u30 tot 17u in het woonzorgcentrum Zonnig Huis aan de August Demaeghtlaan 36 in Halle.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 sep 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 dec 2023
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 nov 2023
Marc Sluys | 30 nov 2023

archief