De Watergroep garandeert veilig drinkwater in HALLE

C21

De Watergroep garandeert veilig drinkwater in HALLE

Scherm__afbeelding_2023-12-01_om_07
 
Het kraantjeswater in Halle is veilig om te gebruiken. Dat benadrukt De Watergroep naar aanleiding van berichten in de media.
De Watergroep bevoorraadt de Zennevallei van drinkwater. Het bedrijf maakt van veilig en kwaliteitsvol water een topprioriteit, ook in onze regio. Berichten in de media veroorzaken ongerustheid over de kwaliteit van ons leidingwater. De Watergroep stelt gerust.
 
Controlestalen van bron tot kraan
Regelmatig neemt het controlestalen van water, van de bron tot de kraan. Bij die controles werden in een deel van Halle verhoogde PFAS-concentraties waargenomen. We hoeven hierover niet ongerust te zijn: het gaat om concentraties die zich situeren rond 70-80 nanogram per liter. Ter vergelijking: de toekomstige drinkwaternorm die vanaf 12 januari 2026 van kracht wordt legt de norm op 100 nanogram per liter ligt.
 
PFAS terugdringen
De inname van PFAS via drinkwater is zeer beperkt in verhouding tot inname via andere kanalen (voeding, lucht en bodem). Er is dan ook geen reden tot ongerustheid. De Watergroep wil het gehalte aan PFAS wel verder terug dringen naar 50 nanogram per liter. De Watergroep overlegt daarover met de dienst Toezicht Drinkwater van de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap Zorg en Gezondheid. De Watergroep zorgt ervoor dat de PFAS-concentratie in jouw kraanwater ruimschoots onder de toekomstige drinkwaternorm van 100 nanogram per liter blijft. Daarvoor werkt het samen met Vivaqua, waar De Watergroep het betrokken water aankoopt.
 
Tijdelijke installatie langs Nijvelsesteenweg
Intussen wil het waterbedrijf tegen begin 2024 een tijdelijke installatie in Halle bouwen langs de Nijvelsesteenweg om het PFAS-gehalte verder terug te dringen naar 50 nanogram per liter. Op langere termijn maakt het werk van een alternatieve drinkwaterbevoorrading. Hiervoor moet het drinkwaternet worden aangepast. Die aanpassing zal minstens 2 jaar duren.
Heb je vragen over de impact van PFAS op jouw gezondheid? Neem contact op met de Vlaamse infolijn via 1700. Voor meer informatie over de kwaliteit van jouw kraanwater kan je contact opnemen met de klantendienst van De Watergroep via www.dewatergroep.be/contact of via 02 238 96 99.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 dec 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys - Raymond Decoster | 19 feb 2024

archief