LEMBEEK - Het buskruit staat klaar

C21

LEMBEEK - Het buskruit staat klaar

Paassoldaten_maken_de_charges
 

Traditioneel lichten de soldatengroepen voor de Lembeekse paasommegang hun manschappen op paasmaandag vanaf drie uur 'smorgens. Dat gebeurt niet alleen met klaroengeschal, maar bij sommigenook met geweerschoten.

Bij Soldatenclub Congo worden traditioneel de week voor Pasen de "charges" gemaakt. Zij maken er zo een 700 klaar.

Met het wekken van de manschappen begint Soldatenclub Congo al om 1 uur.
 
Verantwoordelijke Fred Deleeuw: “We moeten op niet minder dan 68 plaatsen gaan mensen wekken. Op een 50-tal plaatsen moeten we ook even binnen gaan om een jeneverke of een balletje te gaan eten. Vijftig balletjes eten op één nacht is echter zeer zwaar. Ik zorg er ook voor dat er niet te veel gedronken wordt. Op alle plaatsen waar we binnengaan staat er immers ook koffie klaar. Op twee plaatsen krijgen we ook escargots. Daar kunnen we ons wat opwarmen en ook even uitrusten”.
 
Voor het blazen van de reveille gebruiken zij 6 kilogram buskruit waarvan ze charges maken. Alles gebeurt onder het waakzame oog van Commandant Felix Gremmelprez en verantwoordelijke Fred Deleeuw.
 
De charges die gemaakt worden is een dure aangelegenheid.
Fred Deleeuw: “Het buskruit is slechts te kopen in één zaak. De prijs ervan is de laatste jaren vertienvoudigd. Verleden jaar betaalden we nog 52 euro voor één kilo. Nu is dat al 78 euro”.
 
Voor de reveil gebruiken de mannen van de Congo tromblons en dat heeft zo zijn reden. Dat zijn kleine geweren met een brede loop. Zij kunnen
gemakkelijker in de koffer van een auto gelegd worden en ook de loop is
breder wat het vullen ervan vergemakkelijkt in het donker.
 
Soldatenclub Congo begint reeds op vrijdagmiddag voor Pasen. Dan is er een groet aan de vlag. Op zaterdag gaan zij de paasfeesten inschieten op de vier hoeken van het gehucht. Dan volgt er paasmaandag en dinsdag wanneer ze in groot ornaat er op uittrekken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mrt 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 18 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 10 jun 2024

archief