HALLE - Victor en Marieke vieren hun briljanten huwelijk

C21

HALLE - Victor en Marieke vieren hun briljanten huwelijk

Halle_brilj_debast_g
 
Halle_brilj_debast_fam_
Halle_brilj_debast_e
 

Victor Debast (87) en Marieke Vanvolsem  (85) vierden in het Zonnig Huis hun 65 jaar huwelijk. Zij kregen er de felicitaties van het schepencollege, de provincie maar ook van het personeel.
Victor werd geboren op 12 oktober 1920 in Lembeek , in de “korentenhoek” (nu Krekelenberg) op de Malheide. De volgende zaterdag, daags vóór kermis Lembeek, werd hij gedoopt in de parochiekerk van Lembeek en kreeg de naam Jean-Baptist, Victor. Jean-Baptist naar de naam van zijn peter en tegelijk oudste broer. Om verwarring tussen de twee broers te vermijden heeft men hem altijd bij zijn tweede naam, Victor, genoemd. Hij was de jongste van 6 kinderen, 5 broers en 1 zus. Over zijn geboorte vertelt Victor gekscherend, dat eens hij er was, de trekhond werd doodgeslagen . Dat was een eter minder en zijn vervanger  om de kruiwagen te trekken,  was aangekomen.

Marie is geboren op 13 juni 1922 in de “koeiestroit” (nu Krabos) in Dworp. Zij kreeg de namen Maria, Leona en was het vierde kind van het gezin, later zou er nog een meisje bijkomen. Iedereen heeft haar altijd met de naam Marie aangesproken. Het is niet duidelijk waarom Maria Marie is geworden, maar dit is vermoedelijk te wijten aan het feit dat zij al een oudere zus had met de naam Maria. Marie liep school bij de “nonnekes” in Dworp.Tot haar huwelijk heeft zij bij haar ouders in de “koeiestroit” gewoond.

Victor doorliep de lagere school grotendeels in de gemeentschool van de Malheide. Later heeft hij nog avondschool gevolgd. Op zijn 19 jaar begon hij in ‘t “zaafabriek”, het toenmalige Fabelta. Hij werd er ingelijfd in het beroepskorps van de loodgieters. Hij verliet de firma, na een carrière van 41 jaar ,op zijn 60ste.

Marie heeft vóór haar huwelijk in een twee of drietal fima’s in Brussel gewerkt. Onder andere in een kledingatelier.
Op 2 februari 1941, O.L.V. Lichtmis, deden Victor en Marie een “schère” in een café bij “Mil van Bin” in Wauweringen. Victor zegt over deze dag dat op Lichtmis de “Maries” zeer klaar zien…Wanneer Victor bij de volgende afspraak, de week later, een uit een inoxbuis zelfgemaakte ring aan Marie’s vinger schoof, begreep deze laatste waarom hij de vorige keer zolang aan haar vingers was blijven prutsen, hij moest toch de maat nemen.
Op 13 maart 1943 zijn de twee getrouwd in Dworp. Marie is naar de Malheide komen wonen, “inwonen” bij de schoonouders. Hun eerste kind werd geboren op 22 januari 1944 en kreeg de naam  Joseph. Goeie 15 maand later, op 12 mei 1945, zag Karel het levenslicht. Beide jongens werden met de keizersnede op de wereld gebracht.
In 1955 werd er gestart met de bouw van een nieuw huis in “’t deken”.Victor deed een groot deel van de nieuwbouw zelf. In september 1956 verhuisde het gezin naar de nieuwe woonst. Marie had na haar bevallingen, in 1946 werk gevonden in “het papierfabriek” (Papeteries de Belgique) in Lembeek.  Zij heeft er 14 jaar gewerkt tot zij, op doktersbevel na twee zware operaties, o.a.het wegnemen van een nier, is gestopt met werken in de fabriek.

Na het werk in de fabriek was Victor vooral te vinden in zijn groententuin of bij de konijnen en de kippen. Op vrijdagavond en zondagnamiddag,  later ook op maandagnamiddag,  ging hij op café kaartspelen, “koejonnen”,meestal met zijn broers en oudste zoon. Victor was bijzonder fier op zijn kaartspel. Samen met zoon Jozeph was hij niet te kloppen.

Ook was hij een fervent aanhanger van de fiets. Tot vorig jaar  86 jaar ging hij met de fiets regelmatig boodschappen doen in Halle. In de Paasprocessie van Lembeek was Victor van 1951 tot 1968 bij de kasdragers.  De hobby’s van Marie waren minder vermoeiend: haken en breien vulden haar vrije uurtjes. Na zijn brugpensioen op 60 ging Victor iedere donderdag samen met Marie naar de groenten- en  voddekensmarkt in Halle. Dat hebben zij  meer dan 20 jaar volgehouden.
De zonen Joseph en Karel hebben elk voor twee kleinkinderen gezorgd: 4 jongens. Inmiddels is Ine, nu bijna 9 jaar, dochter van kleinzoon Claude, het enige achterkleinkind.
In 2003 is Marie getroffen door een trombose en hetzelfde jaar onderging zij een hartoperatie. Sindsdien is zij mindervalide. In maart 2007 werd zij met een heupkneuzing, na een nieuwe val, opgenomen in de kliniek. 
Victor, die sinds een paar jaar tekenen van dementie vertoonde, is kort na de opname van Marie volledig ingestort. Terugkeren naar huis was onmogelijk geworden.
Sinds eind juli 2007 woont het briljanten paar  in het “Zonnig Huis”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 mrt 2008
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 18 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 10 jun 2024

archief