UNIZO HALLE haalt VRT-boegbeeld Michael Van Droogenbroeck naar Halle

C21

UNIZO HALLE haalt VRT-boegbeeld Michael Van Droogenbroeck naar Halle

Scherm__afbeelding_2024-09-16_om_13
 
Een volwaardig kopstukkendebat van 1,5u geeft de politici de mogelijkheid door te gaan op hun standpunten.
 De lokale verkiezingen komen met rasse schreden naderbij en het belooft een spannende strijd te worden in Halle. Niet minder dan 7 lijsten zijn er intussen neergelegd en daarvan hebben 4 lijsttrekkers zichzelf nadrukkelijk als kandidaat-burgemeester aangeboden aan de kiezer. UNIZO HALLE had in januari reeds een memorandum aan de politici aangeboden en organiseert eind deze week, op vrijdag 20 september, een heus Kopstukkendebat. Daarvoor halen ze als moderator Michaël Van Droogenbroeck naar Halle die met quasi 20 jaar ervaring op de nieuwsdienst van de VRT bijzonder onderlegd is om dit in goede banen te leiden. Het belooft alvast een levendige avond te worden in de Raadzaal.
Debat vindt bijval bij de Hallenaren
De aankondiging van dit debat dateert intussen al van april en de inschrijvingen zijn geopend in juni. Quasi 100 Hallenaren komen al luisteren naar de interactie tussen de 7 kopstukken. “We merken wel dat het werd opgepikt bij de Hallenaren” vertelt Gunter Lories, voorzitter UNIZO Halle. “Er staan dan ook 7 kopstukken op het podium om het debat aan te gaan. Ons memorandum sprak al klare taal en met dit debat tonen we ook aan dat het ons menens is. Tijd dat er eens grondig inhoudelijk wordt doorgepraat.” Danny Van Assche, de gedelegeerd bestuurder van UNIZO nationaal zakt voor dit debat ook af naar Halle en zal er vrijdagavond bij zijn. “We kregen ook wat vreemde inschrijvingen”; meldt Lories verder nog. “Eerst had de Vaantjesboer zich ingeschreven en effectief, we vonden die al in een stoel van de zaal. We hebben dat standbeeldje maar terug naar zijn sokkel gebracht voor er algemene paniek uitbrak. Amper was die crisis bedwongen en we kregen een inschrijving van Dikke Bertha. We wilden het Stadhuis aanpassen om die binnen te krijgen, maar we krijgen daarvoor geen vergunning. Dikke Bertha moet dus terug de straat op.” Wellicht met een korreltje zout te nemen.
Memorandum UNIZO werd opgepikt
Aangezien de partijprogramma’s intussen bekend zijn, kan de Halse kiezer al met wat meer detail vernemen wat de intenties van de 7 partijen zijn. De programma’s variëren in grootte en detailgraad, maar ze laten alvast een eerste analyse toe en dat deed UNIZO HALLE dan ook. “Het valt op dat meerdere van de punten in ons memorandum ook opduiken in de partijprogramma’s” vertelt Frank Roobaert, Hals UNIZO-bestuurslid. “Dat doet natuurlijk wel plezier, want dat betekent dat we toch wat goede ideeën hebben kunnen aanreiken. We zijn echter ook niet naïef en beseffen goed genoeg dat de nieuwe bestuurscoalitie die zaken niet noodzakelijk zal weerhouden. Het beleid Lokale Economie moet echter een stuk krachtiger worden en dat is op zich al geen evidente beslissing om te nemen. Dan zal het nieuwe bestuur verder moeten gaan dan de oplijsting in de programma’s en verder dan de wollige en algemene verwoordingen in de huidige berichtgeving. Er moeten middelen voor worden vrijgemaakt en de dienst moet worden versterkt. Het wordt ook eens tijd dat men op het stadhuis beseft dat het centrum niet enkel een zaak is van lokale economie, maar dat een omvattend plan nodig is over de bevoegdheden heen.”
Van Droogenbroeck hoopt op een intens debat
Het modereren van dit soort debatten is geenszins een nieuwigheid voor onderlegd VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck. “We gaan voor een volwaardige debat-formule”, zegt Van Droogenbroeck. “Geen voorbereide vragen, maar een opbouw rond thema’s en de duidelijke gelegenheid voor woord en wederwoord. Ik heb reeds een voorbereidende vergadering gehad met het Halse UNIZO-bestuur en zij hebben me uitvoerig gebriefd over de 7 kopstukken en de partijprogramma’s”. Hals UNIZO-bestuurslid Frank Roobaert bevestigt en gaat verder: “Er zijn reeds wat politieke activiteiten gepland in Halle en die hebben uiteraard allemaal hun verdienste, maar dit is het enige debat op het scherp van de snee door de opbouw en wijze van modereren. We hebben dit ook breed opgevat; het zal dus niet enkel over UNIZO-bezorgdheden gaan, maar over de vele thema’s die het grote publiek bezighouden. Per slot van rekening raakt economie ook alle delen van ons stadsleven dus leek ons dat de beste aanpak.” Er zijn nog plaatsen vrij dus geïnteresseerden kunnen nog inschrijven via de aangekondigde link op de social media van UNIZO HALLE of via secretaris@unizohalle.be. Vrijdag 20 september, vanaf 19u00 in de Raadzaal van het Stadhuis.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 sep 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 sep 2024

archief