GOOIK - Meer evenementen in kerk Strijland

C21

GOOIK - Meer evenementen in kerk Strijland

Editiepajot_gooik_kerkraad_1_bewerkt
De Kerkraad van Strijland. - Foto Marc Colpaert
 

De kerkraad van Strijland wil van hun moderne kerk een hedendaagse cultuurtempel maken. De kerk staat toch heel wat dagen per jaar leeg, dus waarom kan men tijdens deze dagen de kerk niet voor iets anders gebruiken. Het sacrale verliezen ze daarbij niet uit het oog. De kerkraad zal in de volgende weken bewust reclame gaan maken dat verenigingen deze locatie ook voor culturele doeleinden mogen gebruiken. Ook willen ze weten wat de inwoners van Strijland vinden over deze vernieuwde aanpak.

De kerken zitten al een hele tijd vaker leeg dan vol. Dat is niet anders in de Gooikse deelgemeente Strijland. De opvallende ronde kerk dateert pas uit 1971. Nog veel te jong en modern om aan zijn lot te worden overgelaten, redeneert de Kerkraad van Strijland. “ Het is absoluut niet de bedoeling de sacrale functie weg te drukken, daarvoor is het respect voor de geloofsgemeenschap te groot. Maar naast de vieringen leent de kerk zich mooi tot een veel breder gebruik”, sprak de voorzitter van de Kerkraad Hubert Van Lathem.
 
In het cirkelvormige gebouw met een uitstekende akoestiek kunnen ruim 400 mensen zitten en genieten van wat er zich op het podium afspeelt. “ Voor concerten, lezingen of gespreksavonden is het een ideale cultuurtempel. De jaarlijkse optredens van Harmonie De Vrede of de diploma uitreiking van het Sint-Godelieve Instituut uit Lennik zijn daar nu al het bewijs van. De zaal Edele Brabant naast de kerk biedt ruimte voor aansluitende recepties of logistieke voorzieningen. We zouden de Strijlandse kerk als een tweede cultuurcentrum De Cam willen bekijken”, vertelde secretaris Simon De Boeck.
 
Om de toekomst als cultuurtempel verder uit te bouwen werkt de kerkraad momenteel aan plannen voor de vernieuwing van de verlichting in het gebouw. De nieuwe verlichting zal veel meer mogelijkheden bieden om een optreden in de kijker te zetten. “ Wij gaan werken met vier lichtbronnen die langs de muren worden geplaatst en die zullen geregeld worden door een domotica systeem. Ook de misvieringen gaan daar uiteraard mee van profiteren. De investering is gepland voor 2011, de jonge parochie bestaat dan trouwens precies 100 jaar. Samen met de verlichting zal tevens de verwarming energiezuiniger bestuurd worden. Later plannen we een multifunctionele geluidsinstallatie en meer backstage ruimte voor de artiesten”, zei Hubert Van Lathem.
 
Het bredere gebruik zal de kerkraad wat extra inkomsten opleveren. Daarmee kan de kerk verder gemoderniseerd en aangepast worden aan de hedendaagse normen. “ We gaan voor een levende en evoluerende plaats van ontmoeting in ons dorp. Het is echter niet de bedoeling dat er in deze ruimte fuiven gaan georganiseerd worden, wij zien het meer als een uitbreiding van De Cam in Gooik, die steeds meer overboekt geraakt de laatste maanden”, vertelde Simon De Boeck.
 
Elke culturele activiteit kan een meerwaarde zijn voor de samenleving. Maar, wij willen weten wat de mensen denken over onze plannen. Reacties zijn dan ook steeds welkom bij Simon De Boeck op het nummer 0494/81.30.62.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 sep 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 sep 2024
Marc Colpaert | 29 aug 2024
Marc Colpaert | 28 aug 2024

archief