GOOIK - Kerken ook voor andere doeleinden gebruiken

C21

GOOIK - Kerken ook voor andere doeleinden gebruiken

Colpaert_gooik_christa_derwez_1
Christa Dermez. - Foto Marc Colpaert
 

Volgens gemeenteraadslid Christa Dermez (Open Vld) moet de gemeente Gooik meer gebruik maken van haar kerken en niet alleen voor kerkelijke aangelegenheden. Heel wat kerken staan vele dagen per jaar leeg en kosten de gemeenschap hopen geld, dus moet er ook een mogelijkheid bestaan om andere evenementen te organiseren in deze kerken. De gemeente Gooik staat niet afkerig van het idee en bekijkt de zaak.

Een punt op de dagorde van de jongste gemeenteraad van Gooik was: vernieuwen van de verwarmingsinstallatie in de Sint-Pieterskerk in Leerbeek. Dit gaat de gemeenschap meer dan 50.000 euro kosten. “ Ik sta volledig achter het feit dat deze verwarmingsinstallatie moet vernieuwd worden”, sprak gemeenteraadslid Christa Dermez. “ Maar wij moeten ook verder durven kijken. Onze kerken staan vele dagen per jaar gewoon leeg en kosten heel veel geld aan de gemeenschap, aan ieder van ons dus. Waarom zouden wij dan ook niet deze kerken openstellen voor andere doeleinden zoals het organiseren van tentoonstellingen, evenementen of speciale bijeenkomsten”? Voorzitter en burgemeester Michel Doomst(CD&V) was niet tegen dit voorstel. “ Wij hebben onlangs al besloten om de kerk van Strijland een bredere multifunctionele bestemming te geven, wij zouden dit dan ook als een testcase voor de andere kerken kunnen bekijken. Wat betreft de kerken van Kester en Oetingen zien wij niet dadelijk grote problemen, want deze kerken zijn momenteel nog niet geklasseerd. De kerken van Leerbeek en Gooik zijn echter een pak oudere kerken, zeer waardevol voor de gemeenschap en tevens geklasseerd. Voor die twee laatste kerken kan het misschien een stuk moeilijker zijn om daar dadelijk, niet kerkelijke evenementen in te organiseren”, aldus de burgemeester.
“ Wij willen gewoon dat waar het mogelijk is, de kerken die wij toch moeten onderhouden, gebruiken voor andere doeleinden. We moeten natuurlijk niet alles toelaten, het gaat hier nog altijd over een kerk! Het zou volgens mij gewoon niet fair zijn dat we daar veel geld insteken en dat de kerken zes dagen op zeven leeg staan, wij mogen deze kans niet aan ons laten voorbijgaan”, zei Dermez.
De gemeente Gooik gaat nu bekijken hoe ze de kerken van Gooik, Leerbeek, Kester en Oetingen meer kunnen ten dienste stellen van de gemeenschap. De Misvieringen zullen wel telkens blijven doorgaan in alle kerken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief