GOOIK - Wat met het koor van Leerbeek?

C21

GOOIK - Wat met het koor van Leerbeek?

Editiepajot_gooik_huldiging_twee_personen_1_bewerkt
Jacqueline en Josken werden gehuldigd voor het vele werk dat ze deden. - Foto Marc Colpaert
 

Het zangkoor Sint-Pieter uit Leerbeek dreigt te verdwijnen als er niet vlug een nieuwe dirigent gevonden wordt. Huidige dirigente Marie-Louise Dedoncker(69) is dringend op zoek naar nieuw bloed, anders is het straks helemaal gedaan met het zangkoor van Leerbeek. De voorbije jaren werd ook al het zangkoor van Kester opgedoekt en ook andere zangkoren hebben het moeilijk

Vroeger had iedere gemeente zijn eigen zangkoor om de wekelijke Misvieringen op te luisteren. “ De laatste jaren is dit sterk veranderd, de zangkoren krijgen het steeds moeilijker om te blijven bestaan”, zegt Marie-Louise beter gekend als ‘Josken’ Dedoncker. “ Als ik eens rondkijk in onze gemeente, dan zijn er alleen nog zangkoren in Oetingen en in Strijland. En deze verenigingen hebben het ook niet gemakkelijk om genoeg vrijwilligers te vinden. Ik startte in 1984 als dirigente van het zangkoor Sint-Pieter in Leerbeek. Ik begin een dagje ouder te worden en al dat organiseren, die repetities en alles wat er nog bijkomt, wordt het een beetje teveel voor mij. Daarom heb ik beslist na bijna 27 jaar trouwe dienst – ook al is het met veel pijn in het hart – om te stoppen als dirigente van het zangkoor”, sprak Josken

Ondertussen kreeg Josken nog een speciaal ereteken van het Bisdom overhandigd. “ Haar grote verdiensten voor ons koor zijn zelfs tot in Mechelen doorgedrongen”, vertelde Freddy De Loecker van de Parochieploeg ons. “ Daarom werd haar een diploma en het gouden Sint-Rombouts-Kruis overhandigd door de kerkraad van Leerbeek. Deze werden haar uitgereikt als blijk van hun ware erkentelijkheid voor haar daadwerkelijke toewijding aan de kerk”, zei Freddy De Loecker.

Sinds eind vorig jaar stopte het zangkoor met de repetities, nochtans zijn er nog een veertiental mensen die regelmatig van de partij waren. “ Wat betreft de zangers dat is niet zo een probleem, al worden ook deze mensen een stukje ouder. Jonge mensen komen er gewoon niet meer bij”, vertelde Josken. “ Ik ben al een tijdje op zoek naar een nieuwe dirigent voor ons zangkoor maar het is gewoon hopeloos. En als er dan iemand met de nodige capaciteiten naar voren komt is het eerste wat ze vragen, wat verdient dat!. De mensen willen gewoon niets meer doen voor elkaar of ze moeten er geld voor krijgen. Het is triestig gesteld met onze wereld. Nochtans, wij waren niet zomaar een zangkoor die maar enkele keren per jaar naar buiten kwamen. Nee, wij waren elke week van de partij om meer kleur en zang te geven aan de Misvieringen in Leerbeek. Moet dit nu allemaal verdwijnen omdat we gewoon geen dirigent meer vinden ”, vroeg Josken zich af.

Wie van oordeel is dat het Sint-Pieter zangkoor van Leerbeek niet mag verdwijnen en vrije tijd heeft om de taak van dirigent van het koor op zich te nemen, kan steeds contact opnemen met Marie-Louise Dedoncker op het nummer02/532.56.43.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jan 2011
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief