VLAAMS-BRABANTSE energiejagers besparen 70 ton CO2 en 8,15% energie

C21

VLAAMS-BRABANTSE energiejagers besparen 70 ton CO2 en 8,15% energie

Jean-pol_olbrechts_p200
Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor leefmilieu (ep)

De provincie Vlaams-Brabant deed dit jaar voor de zevende keer mee aan 'De Energiejacht'. Dertig energiegroepen uit Boortmeerbeek, Gooik, Grimbergen, Holsbeek, Kampenhout, Leuven, Liedekerke, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Overijse, Rotselaar, Vilvoorde, Zaventem en Zemst, gingen de uitdaging aan en hebben samen heel wat energie bespaard. 23 wijken besparen effectief energie en 9 wijken besparen acht procent of meer, 3 wijken zelfs meer dan 20%.

"Met De Energiejacht willen we aantonen dat je al heel wat energie kan besparen met kleine maatregelen én zonder comfortverlies. Vier maanden lang, van december 2010 tot maart 2011, noteerden onze gezinnen trouw hun meterstanden van gas en elektriciteit en pasten ze allerlei besparingstips toe. Door te koken met het deksel op de pot of met de snelkookpan, het stand-by verbruik uit te schakelen, overbodige lichten uit te schakelen, de verwarming een graadje lager te zetten, radiatorfolie te plaatsen of deuren dicht houden zagen de deelnemers hun verbruik dalen", zegt Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor leefmilieu.
De Energiejacht, tot vorig jaar bekend onder de naam Klimaatwijken, is een campagne van de provincie Vlaams-Brabant, Bond Beter Leefmilieu en Dialoog vzw in samenwerking met de gemeenten en de netbeheerders Eandis en Infrax. Energiegroepen zijn groepen van mensen, verenigingen, buren of wijken die de uitdaging aangaan van hun gemeentebestuur om zo veel mogelijk energie te besparen ten opzichte van het vorige jaar. 152 gezinnen uit Vlaams-Brabant, georganiseerd in 30 energiegroepen, gingen de uitdaging aan.
"Met de Energiejacht willen de initiatiefnemers aantonen dat alle beetjes helpen en dat het mogelijk is om in een beperkte periode veel energie te besparen met kleine maatregelen én zonder comfortverlies. Intussen is de periode van meten en cijferen achter de rug en hebben we de balans opgemaakt. 9 van de 30 wijken hebben meer dan 8% energie bespaard. De energiegroepen 'Spaarkampioenen -20%', 'Wezemaal' en 'OCMW Lubbeek' bespaarden de meeste energie: meer dan 20%. De beste groep bespaarde zelfs bijna 50%! Alle Vlaams-Brabantse wijken hebben zo samen 70 ton CO2 vermeden, goed voor 3500 bomen die een jaar lang groeien" besluit gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mei 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief