GOOIK - Aanrijtijden van de hulpdiensten in het Pajottenland

C21

GOOIK - Aanrijtijden van de hulpdiensten in het Pajottenland

Michel_doomst_p200
Michel Doomst (ep)

Vandaag interpelleerde volksvertegenwoordiger Michel Doomst uit Gooik de minister van volksgezondheid, Laurette Onkelinx, over de problematiek van de aanrijtijden van de hulpdiensten in het Pajottenland.

Aanleiding tot de vragen waren enerzijds het dodelijk ongeval op de Langestraat in Galmaarden in september van vorig jaar en een ongeval op de parking van het kerkhof in Galmaarden in december. Bij dit laatste voorval kwam de oproep eerst in Gent toe, waarna Leuven werd verwittigd, vervolgens een ziekenwagen uit Lessines werd uitgestuurd omdat er in Geraardsbergen geen meer beschikbaar was.
Uiteindelijk is de ziekenwagen pas na meer dan 35 minuten ter plaatse gekomen om hulp aan het slachtoffer te bieden.
Michel Doomst vroeg meer duiding omtrent deze lange aanrijtijden, alsook welke inspanningen er de afgelopen jaren zijn gedaan en welke er nog zullen gebeuren in de toekomst om dit probleem op te lossen.
Volgens minister Onkelinx was de reden bij het eerst vermelde ongeval voornamelijk te wijten aan de onduidelijkheid omtrent de ernst van het ongeval, zodat er jammer genoeg veel kostbare tijd is verloren gegaan.
Wat het tweede ongelukkig voorval betreft, is uit onderzoek gebleken dat er een ruim verschil was tussen de theoretische aanrijtijd en de praktische. (In de praktijk moet men immers rekening houden met onder meer de verkeersdrukte, slechte weersomstandigheden, wegenwerken, enz…) Er waren wegenwerken op het traject zodat de ziekenwagen kostbare tijd heeft verloren. Er zal in de toekomst om die reden meer rekening gehouden worden met de ‘praktische’ dan wel met de theoretische aanrijtijden.
Naar de toekomst toe zou de nieuwe voorpost van de brandweer in Tollembeek soelaas moeten brengen voor deze regio. Deze voorpost zal ook over een ziekenwagen beschikken en zal heel binnenkort operationeel zijn, namelijk vanaf 1 februari 2012.
Verdere ontwikkelingen in deze kwestie zal Michel Doomst vanuit de commissie Volksgezondheid verder opvolgen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jan 2012
Marc Colpaert
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 mei 2024

archief