GOOIK - Werken aan het Van Repinghenhuisje

C21

GOOIK - Werken aan het Van Repinghenhuisje

Editiepajot_gooik_jo_wijnant_foto_marc_colpaert
Jo Wijnant in zijn woning. - Foto © Marc Colpaert
 

Het Van Reepinghenhuisje, het bijna laatste lemen huisje in het Pajottenland, gaat grondig onder handen worden genomen. Eigenaar Jo Wijnant heeft namelijk renovatieplannen voor dit in 2003 beschermd monument.
Het Van Reepinghenhuisje is een volledig lemen huis in het Pajottenland. Het werd in 1777 gebouwd met hout en leem en is vandaag 235 jaar oud. Het hoevetje werd genoemd naar de laatste bewoner Emile Van Reepinghen. Nu is Jo Wijnant uit Lennik de trotse eigenaar van deze woning. Een rijke verzameling aan landbouwwerktuigen en huishoudspullen uit de vorige eeuwen zijn er in terug te vinden. Jo Wijnant, een expert in historische gebouwen en actief bij het Onroerend Erfgoed, wilt het Van Reepinghenhuisje grondig renoveren. “ Het is de bedoeling dat wij het huis gaan demonteren. Dit betekent dat wij alles gaan wegnemen tot alleen het houten skelet van de woning nog overblijft. Na controle van het bestaande hout en het uitvoeren van de nodige herstellingen, kunnen wij dan opnieuw starten met de bouw van de woning - met leem - zoals het vroeger werd opgetrokken”, vertelde Jo Wijnant. De plannen zijn bijna klaar en dan moet alles naar de bevoegde diensten gestuurd worden. “ Aangezien we hier over een beschermd monument spreken moet er een restauratiedossier ingediend worden bij de dienst Onroerend Erfgoed. Zij beslissen dan hoe het huisje terug kan opgebouwd worden.” Deze procedure kan gemakkelijk twee jaar in beslag nemen. “ Wij krijgen hiervoor wel subsidies, maar natuurlijk lang niet voldoende om alles opnieuw op te bouwen. Volgens een eerste schatting van de kosten gaat de renovatie ongeveer 500.000 euro kosten.
Ondertussen zat Jo niet stil en begon hij al met het historisch kader rond het huis te herstellen. De bestaande waterput werd hersteld en de oven werd heropgebouwd, wel op een iets verdere afstand van de woning dan vroeger het geval was. “ De oven is al afgewerkt en ik kom hier zelfs af en toe eens brood bakken, zoals men hier meer dan tweehonderd jaar geleden ook deed. Het is trouwens de bedoeling dat als de woning volledig afgewerkt is, ik hier op termijn zal komen wonen. De buitenkant mag natuurlijk niet wijzigen, maar binnen in de woning zou ik zelfs graag werken met een warmtepomp voor het opwekken van energie”, verklaarde Wijnant.
 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2012
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief