GOOIK - Lichte stijging van de belastingen

C21

GOOIK - Lichte stijging van de belastingen

Editiepajot_gooik_verkiezingen_cd_en_v_foto_marc_colpaert__kopie_
Enkele mensen van de CD&V. - Foto © Marc Colpaert
 

Nadat sinds tweeëntwintig jaar de belastingen niet meer werden verhoogd in Gooik stijgt de personenbelasting van 7 naar 7,3% en de opcentiemen van 1.100 naar 1.250 in 2013.Lagere inkomsten en steeds maar stijgende uitgaven liggen aan de basis van deze stijging. Alle departementen moesten tevens ongeveer 6% inleveren.

Tijdens de gemeenteraad van 27 december staat deze, niet echt populaire maatregel, op de dagorde. De gemeente Gooik zit door deze verhoging nog steeds onder het gemiddelde qua belastingen van de omliggende gemeenten. “Wij hebben lang getracht de 7% te behouden, maar dit was dit jaar niet meer haalbaar”, beweert Michel Doomst (CD&V). “Ik heb het speciaal laten opzoeken en ik verschoot er zelf van, maar het is tweeëntwintig jaar geleden dat we de belastingen nog verhoogd hebben. Het probleem van de laatste jaren was echter vooral de lagere inkomsten, doordat we minder dividenden uitgekeerd kregen van de gemeentelijke holding. Daar komt nog bij dat de hogere overheid steeds meer verantwoordelijkheden naar de gemeenten doorschuift, waardoor de uitgaven stijgen. Bovendien willen we bij het begin van de legislatuur goed gewapend van start gaan en hopen dat we tijdens de volgende zes jaar geen verhoging meer moeten doorvoeren.”

Ook de verschillende departementen van de gemeente werden even van nabij bekeken en waar mogelijk werden de kosten verminderd. “Wij zijn met de verantwoordelijken van alle gemeentelijke diensten rond de tafel gaan zitten en hebben in elk departement 6 tot 7 % gesnoeid in de uitgaven. Dit was noodzakelijk, zelfs na de belastingverhoging. Vergeet niet dat er nog belangrijke zaken gaan doorgevoerd worden zoals de aankoop van Paddenbroek en de vernieuwing van de dorpskern in Gooik, en wie weet wat er de volgende jaren nog staat te gebeuren“, besluit Doomst. Er gaan zelfs enkele nieuwjaarsrecepties verdwijnen. De receptie voor de vrijwilligers, de ambtenaren en de inwoners van Gooik smelten nu samen in één nieuwjaarsreceptie de eerste zondag van het nieuwe jaar.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 dec 2012
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief