OETINGEN - Paul de legumenman stopt

C21

OETINGEN - Paul de legumenman stopt

Editiepajot_gooik_paul_stopt_foto_marc_colpaert__kopie_
Paul en zijn vrouw gaan er mee stoppen. - Foto © Marc Colpaert
 

Paul De Slachmeulder(72) gaat al 50 jaar de baan op met zijn groentenwagen om zijn waren aan de man te brengen in het Pajottenland. Zopas heeft hij voor de laatste keer zijn ronde gedaan in Oetingen, hij kreeg van zijn klanten niet minder dan negen flessen champagne, vele kaartjes en tientallen kussen. Toch is hij samen met zijn vrouw Christian Van Laethem blij dat hij gaat stoppen, want de laatste jaren worden de mensen steeds moeilijker, veel plezier zoals in de beginperiode is er niet meer bij.

Paul ging van start in 1963 met de verkoop van groenten en fruit aan huis in verschillende gemeenten zoals Vollezele, Oetingen, Gooik, Lieferinge en Denderwindeke. Hij werd geboren in de Blijkheerstraat in Oetingen en nadat hij getrouwd was met zijn Christiane gingen ze even verderop wonen in het dorpje Lieferinge. Hij schafte zich een wagentje aan en Paul de legumenman zoals hij steevast genoemd werd, begon aan zijn eerste rit, een rit die pas na vijftig jaar zou eindigen.“De tijd van toen vergelijken met de dag van vandaag is gewoon niet meer mogelijk”, zegt Paul ons. “In die beginperiode was het normaal dat alle vrouwen thuis waren, grootwarenhuizen waren er bijna niet, dus had ik bijna van huis tot huis mijn klanten. Iedereen had tijd, er werd al eens gebabbeld, er werd gelachen, een mop verteld(Paul was daar goed in), het was gewoon gezellig om de baan op te gaan. Er werd toen ook nog eens een glaasje gedronken als er ergens een feestje was. De mensen leefden toen ook meer op straat samen met de buren en hun vrienden. De laatste jaren was het anders, het waren alleen nog de gepensioneerden die thuis waren, als ze al thuis waren”, lachte hij. “Vandaag zijn de mensen veel moeilijker geworden, nee het is allemaal voorbij en het komt nooit meer terug”, filosofeert hij. Bij Jean-Marie Abiels en de kinderen Xena, Fran en Nick in de Frankrijkstraat is Paul al jaren een vaste klant. “Paul ging nog samen met mijn grootvader naar het voetbal kijken en zo is dat gegroeid”, sprak Jean-Marie Abiels. “Elke zaterdag was hij daar en moest ik er voor zorgen dat mijn briefje klaar lag, vandaag plots voor de laatste keer, dit wordt wennen, zeker omdat hij al zo lang bij ons aan de deur komt. Vanaf volgende week zullen wij zelf onze groenten en fruit naar de winkel moeten gaan halen”, besluit hij.

Paul gaat zeker niet in het gekende zwarte gat vallen, nadat hij stopt met werken. “Niemand van mijn kinderen wilde mijn ‘ronde’ overnemen en ik lig daar ook niet van wakker. Ik ga nu samen met mijn vrouwtje genieten van mijn pensioen en van de vele flessen champagne die ik vandaag kreeg, en af en toe eens naar de zee gaan”, vult zijn vrouw hem aan. Vanaf volgende week zal het zo vertrouwde wagentje van Paul ‘de legumenman’ voorgoed verdwijnen uit het straatbeeld van het Pajottenland, dit na een loopbaan van 50 jaar.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jul 2013
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief