GOOIK - Rosine stopt er mee na 42 jaar

C21

GOOIK - Rosine stopt er mee na 42 jaar

Editiepajot_gooik_rosine_2_foto_marc_colpaert__kopie_
Rosine met haar twee 'helpers'. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_rosine_foto_marc_colpaert__kopie_
Rosine met haar vrienden. - Foto © Marc Colpaert
 

Rosine Van der Kelen(77) opende op zaterdag voor de laatste keer haar café De Hoeve op het kruispunt van de Ninoofsesteenweg met de Hoevestraat in Gooik. Na 42 jaar achter de toog gestaan te hebben, gaat ze het nu een beetje kalmer aan doen en een beetje meer op stap gaan. De herberg gaat dicht om na renovatiewerken rond 1 april weer te openen.

Rosine, maar de meeste vaste klanten noemen haar ‘moe’ heeft altijd graag achter haar toog gestaan. “Ik was er altijd voor mijn klanten, want in mijn café komen nog heel wat mensen over de vloer. Nu was het vroeger wel een beetje meer, er is hier nogal wat ambiance gemaakt. Vroeger werd er hier zelfs op de tafels gedanst en hingen ze aan de lusters. Ge kunt het nog een beetje zien, want die ene luster hangt nog altijd een beetje scheef”, lacht moe Rosine. Ze werkte ooit enkele jaren in een spinnerij in Vorst. “Toen echter mijn derde kind geboren werd, nam ik het besluit om deze zaak over te nemen, ook al was mijn man daar niet dadelijk voor te vinden. Ondertussen heb ik het wel 42 jaar volgehouden”, zegt ze voldaan. Toch was het hard werken door de jaren heen, vooral de laatste jaren werd het moeilijker door de nieuwe wetgeving op het roken en de alcoholcontroles. “Er is hier nog nooit een controleur binnen geweest om te kijken of er hier wordt gerookt, wie wilde roken kon altijd buiten gaan, de meesten hadden daar geen last van.” Rosine hield van het contact met de mensen, dat gaat ze dan ook heel erg missen, ook al heeft ze een grote familie met drie kinderen, acht kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Door de jaren heen zakten heel wat verenigingen af naar dit café, zoals een wielerclub, kaarters, jagers en een wielertoeristenclub. Deze mensen hadden bij moe hun clublokaal en weten vanaf vandaag niet meer waar ze terecht moeten, toch is er hoop. Eddy Van Snick die even verderop woont heeft de zaak gekocht en gaat het pand verbouwen. “Het is de bedoeling dat dit café, dat al zo lang bestaat in Gooik, vanaf april van volgend jaar opnieuw de deuren opent. Al ben ik vandaag wel nog op zoek naar iemand die de zaak wilt runnen”, vertelde Eddy.

Heel binnenkort gaat Rosine met haar man Frans Ricour hun intrek nemen in een knus appartementje rechtover haar vroeger café. Ze weet ondertussen wel al wat ze met haar vrije tijd gaat doen. “De laatste jaren stond ik altijd achter mijn toog, nu dit niet meer hoeft, ga ik samen met mijn man een beetje meer uitstapjes maken. En waarom zouden wij niet af en toe nog eens een bezoekje brengen aan ons café van vroeger. Dan is het aan de nieuwe uitbater om mij te bedienen en niet omgekeerd”, grinnikt Rosine.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 dec 2013
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief