LENNIK/ GOOIK - Startersmap voor vrijwillige buurtwerker voorgesteld

LENNIK/ GOOIK - Startersmap voor vrijwillige buurtwerker voorgesteld

Editiepajot_vrijwilligers_lennik_gr_foto_merckx
 
Editiepajot_vrijwilligers_lennik_kl_foto_merckx

In het kader van het Pajots Zorgnetwerk (een gesubsidieerd project van het Vlaams geïntegreerd plattelandsbeleid) werd de startersmap voor de vrijwillige buurtwerker, alsook de inventaris van alle diensten en verenigingen voor senioren en personen met een beperking, voorgesteld door de voorzitter van het OCMW Lennik, Etienne Van Vaerenbergh.

Het Pajots Zorgnetwerk is een gesubsidieerd project in het kader van het Vlaams geïntegreerd plattelandsbeleid: “Dorpsnetwerken voor zorg in een rurale omgeving”. Met deze dorpsnetwerken wil men het sociaal netwerk op het platteland verstevigen.
 
Het Pajots Zorgnetwerk is een samenwerkingsverband tussen het OCMW Lennik, het OCMW Gooik en VIAC (vzw).
 
Met dit Pajots Zorgnetwerk willen men het geheel van dienstverlening (qua zorg en wonen ) voor senioren en personen met een beperking ondersteunen, versterken en daar waar nodig nieuwe initiatieven uitwerken. Op die manier moet het leefbaar wonen in de eigen gemeente met de nodige dienstverlening op maat, voor senioren en personen met een beperking gegarandeerd worden.
 
Het OCMW Lennik, met voorzitter Etienne Van Vaerenbergh en secretaris Jos Nevens, stelde mevrouw Ilse Waegneer aan als coördinator van dit zorgnetwerk. VIAC levert voor twee jaar een verantwoordelijke voor dit project, die de OCMW’s begeleidt en ondersteunt in de uitbouw van dit zorgnetwerk, met name Katleen De Vos.
 
UITBOUWEN
In het kader van dit project heeft het OCMW Lennik tot nu toe gewerkt aan het uitbouwen van zijn buurtwerking voor senioren en het opmaken van een inventaris van alle diensten en verenigingen voor senioren en personen met een beperking. 
 
Eén van de eerste realisaties van dit project is een startersmap voor alle vrijwillige buurtwerkers. 
Deze startersmap bevat: de doelstelling en doelgroep,  de taken,  de rechten en plichten van de organisatie en van de vrijwillige buurtwerker,
informatie over aansprakelijkheid en verzekering, ondersteuning, de verschillende diensten van het OCMW en nuttige informatie voor senioren zoals bv. inkomensgarantie voor ouderen,…
 
Deze informatie zorgt voor de nodige houvast en ondersteuning voor de vrijwillige buurtwerker. Alsook kan aan een aantal zorgvragen van de gebruikers efficiënter tegemoet gekomen worden.
 
Verder werd er een inventaris van alle diensten en verenigingen voor senioren en personen met een beperking gemaakt. Deze bevat een uitgebreide beschrijving van alle diensten en verenigingen en zal verspreid worden over alle inwoners van Lennik.
Zo wordt het volledig aanbod voor senioren en personen met een beperking, inclusief toelagen, in kaart gebracht.
 
Volgende stappen die het OCMW Lennik gaat ondernemen in het kader van dit project zijn: het rekruteren van nieuwe vrijwilligers, het uitbreiden van de buurtwerking, het verder uitwerken van een goede ondersteuning en begeleiding van de vrijwillige buurtwerkers en het verspreiden van een folder over de buurtwerking om op die manier de noden aan zorg in kaart te brengen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 okt 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 08 apr 2021

archief