HERNE – Een ganse rits boeiende voorstellingen tijdens Theater in Mij

HERNE – Een ganse rits boeiende voorstellingen tijdens Theater in Mij

Speltheater_2
HERNE – Een ganse rits boeiende voorstellingen tijdens Theater in Mij - Speltheater 2
 
Verteltheater_2
HERNE – Een ganse rits boeiende voorstellingen tijdens Theater in Mij - Verteltheater 2
 
Woordatelier_1
HERNE – Een ganse rits boeiende voorstellingen tijdens Theater in Mij - Woordatelier 1
 
Woordatelier_2
HERNE – Een ganse rits boeiende voorstellingen tijdens Theater in Mij - Woordatelier 2
 
Woordatelier_3
HERNE – Een ganse rits boeiende voorstellingen tijdens Theater in Mij - Woordatelier 3
 
Woordatelier_4
HERNE – Een ganse rits boeiende voorstellingen tijdens Theater in Mij - Woordatelier 4
 
Woordlab_1
HERNE – Een ganse rits boeiende voorstellingen tijdens Theater in Mij - Woordlab 1
 
Woordlab_2
HERNE – Een ganse rits boeiende voorstellingen tijdens Theater in Mij - Woordlab 2
 
Woordlab_3_veteltheater_1
HERNE – Een ganse rits boeiende voorstellingen tijdens Theater in Mij - Woordlab 3 / Verteltheater 1
 

Als afsluiter van het schooljaar bood de afdeling Woord van de Hernse afdeling van de Gooikse academie voor Muziek, Woord en Dans met het woordfestival 'Theater in Mij' haar goed 100 leerlingen in de leeftijdsvork van 8 tot 35 jaar de gelegenheid hun vergaarde kennis en kunnen voor een breed publiek op te voeren. De in totaal 15 voorstellingen in het Bavocentrum in Herfelingen, gespreid over drie dagen, golden tezelfdertijd als eindevaluatie voor het afgelopen schooljaar en waren dan ook goed voor 15 uren theater met alles erop en eraan zoals kostumering, decor en licht. De in totaal meer dan 500 toeschouwers genoten alvast van het enthousiasme van hun geliefkoosde acteur of actrice, kwamen soms niet meer bij van het lachen of waren ontroerd door pakkende verhalen. Een 30-tal vrijwilligers leidden het ganse gebeuren mee in goede banen.

 
Publiek optreden  
 
“Ook in het deeltijds kunstonderwijs is het verplicht de leerlingen te evalueren op het einde van het schooljaar”, was het antwoord van leerkracht Sophie Verbeke op de vraag naar het waarom van het gebeuren.”Vaak is dit een examen in de klas en niet voor publiek. Zo kunnen ze dan overgaan naar de volgende graad. Omdat de leerlingen heel veel tijd steken in hun optreden en ook best fier mogen zijn op wat ze geleerd hebben, kiezen we er evenwel voor om van alle examens publieke optredens te maken. De nadruk ligt hierbij niet zozeer op het examen zelf maar wel op het speelplezier van de kinderen, jongeren en volwassenen. Er wordt daarbij gekozen voor een volledig weekend van vrijdag tot zondag omdat het onmogelijk is 100 leerlingen te laten optreden op één enkele dag. Zo kunnen we ook iedereen de kans geven wat langer op het podium te staan”.
 
Voor het eerst was er ook een voorstelling van de klas Schrijven. Dat vak werd dit schooljaar voor het eerst ingericht. De leerlingen mochten dan ook hun zelfgeschreven theatertekst opvoeren. De jongste leerlingen van 8 tot 12 jaar worden tijdens het schooljaar opgevangen in woordateliers, de leerlingen van 12 tot 15 jaar in woordlabs om uiteindelijk de ouderen vanaf 16 jaar de gelegenheid te geven aan vertel- en speltheater te doen.
 
Toneel spreekt tot de verbeelding
 
Voor de laatstejaars werd het een afscheid. Zij hielden er aan hun deeltijdse kunstopleiding gezamenlijk als volgt te verwoorden: “We zijn er vele jaren aan begonnen omdat toneelspelen toch tot de verbeelding spreekt. We hebben het al deze jaren volgehouden door de enorme kick die je krijgt als je uiteindelijk op het podium staat na een jaar lang te repeteren. De voldoening die je dan krijgt van de toeschouwers maar ook van jezelf, als je alles hebt gegeven wat je in je had, spreekt dan ook alleszins tot de verbeelding”.
 
Infomomenten
 
Wie belangstelling heeft om toekomend schooljaar de opleiding te komen volgen is alvast welkom op infolessen in de week van 17 juni telkens van 16 tot 17u. Voor de leerlingen van het 4de leerjaar is dat op maandag, voor die van het 5de leerjaar op dinsdag, voor de leerlingen van het 2de en het 3de leerjaar op donderdag en voor de leerlingen van het 6de leerjaar op vrijdag. De ietwat oudere jongeren komen eerst aan de beurt op woensdag 5 juni van 14 tot 15u terwijl voor kandidaten met schrijfkriebels en voor volwassenen die er van dromen om ook op de planken te staan een infomoment wordt ingelast op zaterdag 8 juni van 10 tot 12u.
 
Alle lessen van de afdeling Woord gaan door in het gebouw van het OCMW langsheen de Edingsesteenweg. Meer info bij leerkracht Sophie Verbeke 0496/44.20.54 of via academie@herne of tijdens de kantooruren 02/396.02.38.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 jun 2020
Marc Colpaert | 27 mei 2020
Marc Colpaert | 27 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020

archief