GOOIK - Na 15 jaar al meer kippen verkocht dan dat er inwoners zijn in de gemeente

GOOIK - Na 15 jaar al meer kippen verkocht dan dat er inwoners zijn in de gemeente

Editie_colpaert_gooik_kippen_2__kopie_
Heel wat mensen kwamen hun kippen afhalen. - Foto Marc Colpaert
 
Heel wat mensen kwamen op vrijdag bij de firma Horta in Kester hun bestelde kippen, via de kippenactie 'Kukeleku' afhalen. Goed 15 jaar geleden ging de gemeente Gooik als één van de eerste gemeenten in het Pajottenalnd van start met deze kippenactie, ondertussen werden er al meer dan 10.000 kippen aan de man gebracht. Enkele jaren geleden kwam er zelfs een Nederlandse televisieploeg langs om daar een reportage van te maken. Na 15 jaar kippenactie is het GFT in de gemeente meer dan gehalveerd, van 24 kg per inwoner naar 11 kg. Dit jaar bestelden 217 gezinnen uit Gooik samen 589 kippen, wat het totaal aantal kippen na 15 jaar op meer dan 10.000 kippen brengt.
In het jaar 2004 organiseerde de gemeente Gooik voor de eerste keer een kippenactie in hun gemeente. Het concept was simpel, elk gezin uit Gooik mocht aan de helft van de prijs drie kippen aankopen. Wie meer kippen wilde aankopen, dat kon, maar die moesten de volle pot betalen vanaf de vierde kip. De gemeente hoopte op deze manier vooral iets te doen aan de grote hoop GFT-afval die elk jaar geproduceerd werd. En de kippenactie 'Kukeleku' sloeg aan want in het eerste jaar werden dadelijk meer dan duizend kippen (1.097) besteld door in totaal 367 Gooikse gezinnen. "We zaten voor 2004 aan gemiddeld 24 kg GFT-afval per inwoner in onze gemeente. We hoopten met deze actie dit gewicht naar beneden te halen en dat is heel goed gelukt, we gingen van 24 kg naar 11 kg per inwoner GFT-afval vandaag", sprak schepen Simon De Boeck(CD&V). Kippen zijn dan ook echte weldoeners in de tuin, ze eten heel wat GFT-afval op en bedanken de mensen dan nog eens met verse eitjes. "Ik denk dat ik al vanaf 2004 kippen koop via de gemeente en ik vind dat nog steeds een heel goed idee. Soms valt het wel eens voor dat een vos de kippen komt halen, maar dan kopen wij ons het jaar nadien terug enkele kippen bij", vertelde Marie-Therese Gisgand uit Oetingen, die samen met haar dochter Carine en kleinkinderen Fiona en Arjen 6 kippen kwamen halen. Een kip kost normaal 6,68 euro, maar omdat de gemeente haar steentje bijdraagt en een deel van de prijs betaald, kan elke inwoner van Gooik drie kippen kopen aan 3,34 euro de kip.
Hun kippenactie was blijkbaar zo speciaal dat enkele jaren terug nog een cameraploeg uit Nederland speciaal naar het Pajottenland afzakte om deze actie te filmen. "Vroeger organiseerden wij zo een kippenactie altijd bij het begin van de lente ergens in april, maar daar zijn we van afgestopt. Nu organiseren wij dit einde mei, dan heeft de vos geen kleintjes meer, want wij hebben het ooit voorgehad dat wij de mensen kippen lieten kopen begin april en enkele weken later waren er al heel wat van die kippen opgepeuzeld door de vossen", lacht Simon. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jun 2019
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 jun 2020
Marc Colpaert | 27 mei 2020
Marc Colpaert | 27 mei 2020
Roger Swalens | 26 mei 2020

archief