De gemeente gaat op zoek naar vier speelbossen in GOOIK

De gemeente gaat op zoek naar vier speelbossen in GOOIK

Tentoon_120__kopie_
Het bos ter hoogte van De IJzeren Man in Kester. - Foto Marc Colpaert
 
Colpaert_gooik_simon_de_boeck_5__kopie_
Schepen Simon De Boeck. - Foto Marc Colpaert
 

De gemeente Gooik wil op korte termijn in elke deelgemeente een speelbos. Dat zijn volgroeide bossen, waar de eigenaar toestemming geeft, om het bos in te richten voor de spelende jeugd.  Speelbossen zijn goed voor de longen van onze jeugd en van ons dorp. Zo veel mogelijk buiten spelen in de natuur komt de gezondheid en de creativiteit van kinderen ten goede. "We hebben een prachtige landelijke gemeente met groene natuurlijke longen. Het is tof om die natuur ook echt te kunnen beleven, door zones in te richten waar kinderen zich kunnen amuseren", begint schepen Simon De Boeck.
Dus ging de gemeente op zoek naar vier locatie in de verschillden deelgemeenten om een speelbos te voorzien. "De eerste mondelinge gesprekken met een aantal eigenaars verlopen alvast positief. Aangezien een bos vaak samengesteld is uit vele kleine kadastrale percelen, gaat het wel over een paar tientallen betrokkenen. Elk van hen kreeg deze week een brief in de bus met de vraag of ze graag meewerken", zegt de schepen.
De gekende speelplekken van de jeugdverenigingen dienen als leidraad. Op de grens tussen Leerbeek en Kester staan ze het verst. Daar aanvaardde Natuur en Bos al een toegankelijkheidsregeling in het kader van de erkenningsaanvraag als natuurgebied door Natuurpunt. Het bos rond de ijzeren man is dan ook al jaren een verborgen parel voor de Chiro van Kester. "Ondertussen spreken we in Gooik met de beheerders van het Chiro Uidekry bos en in Oetingen met de eigenaars van het bos tussen de Frankrijk- en de Peverstraat: al jaren een gekende stek voor de scouts van Oetingen. Ook in Strijland hebben we percelen op het oog in de omgeving van de KLJ en de Chiro", legt Simon uit.
 
Erkenning en ondersteuning
 
In de Gooikse meerjarenplanning werd een budget voorzien om de speelbossen te realiseren. Dat kan bijvoorbeeld dienen om de toegang te verbeteren of kleine onderhoudswerken uit te voeren. Ook beperkte uitdagende maar uiteraard natuurlijke spelinrichtingen zijn mogelijk. Eigenaars krijgen na erkenning door Afdeling Natuur en Bos ook een kleine financiële vergoeding ter aanmoediging. De eerste stap is gezet, hopelijk komen de vier bossen er op korte termijn daar zullen de kinderen alleen maar blij mee zijn. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mei 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 08 apr 2021

archief