GOOIK - Groen Gooik livestreamt de volgende gemeenteraad op 26 mei

GOOIK - Groen Gooik livestreamt de volgende gemeenteraad op 26 mei

Editie_colpaert_gooik_gemeenteraad_1__kopie_
De gemeenteraad nu ook live te volgen op Facebook. - Foto Marc Colpaert
 
Gemeenteraad Gooik van dinsdag 26 mei valt voor het eerst digitaal live te volgen. Groen Gooik vindt het positief dat de gemeente, onder impuls van de coronamaatregelen, een stapje vooruit zet op weg naar meer transparantie. We hadden hier samen met andere partijen al een tijdje op aangedrongen. Door iedereen te laten meekijken, worden de gemeenteraadsleden aangezet tot beter debat en kunnen geïnteresseerde burgers mee opvolgen.
De gemeente Gooik heeft een systeem opgezet waarbij je je vooraf moet registreren en dan via een toegezonden link de vergadering van de gemeenteraad kan volgen. Deze registratie is een overbodige hindernis. Groen Gooik vraagt om de digitale gemeenteraad volledig publiek te maken op de meest eenvoudige manier en zonder registratie. Daarom zullen we zelf de gemeenteraadszitting van dinsdag vrij toegankelijk livestreamen via Facebook, www.facebook.com/groengooik.
Andere suggesties om onze lokale democratie wat zuurstof te geven:
- Burgervoorstellen. Neem in het reglement van de gemeenteraad op dat burgers zelf voorstellen op de agenda kunnen zetten, op voorwaarde dat er voldoende handtekeningen verzameld zijn. Het volstaat om hierover een artikel in het huishoudelijk reglement van de  gemeenteraad over te nemen. Sowieso heeft elke burger agenderingsrecht op basis het Vlaams decreet lokaal bestuur dus op deze manier wordt het in praktijk gebracht.
- Vragenuurtje. Voer voor elke gemeenteraad een vragenuurtje in voor burgers. Inwoners kunnen dan vragen stellen aan het college van burgemeester en schepenen. Elke inwoner kan per raadszitting een vraag stellen die hij of zij vooraf schriftelijk heeft ingediend. De vragen die niet aan bod komen schuiven automatisch door naar de volgende gemeenteraadszitting, waar ze dan bij voorrang worden behandeld. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mei 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 08 apr 2021

archief