Volgens de partij Groen kan het beter in het centrum van GOOIK

C21

Volgens de partij Groen kan het beter in het centrum van GOOIK

Dsc_0357__kopie_
Lode(links) met twee andere leden van Groen. - Foto Ingezonden
 
Het dorpsplein van Gooik is momenteel in volle verandering door de nieuwbouw-appartementen die er opgetrokken worden. Heel wat mensen zitten met vragen en bedenkingen. Slaat de verstedelijking toe in Gooik? Wat met het landelijke karakter en de eigenheid vragen de mensen van Groen zich af? 
 
Bij de herinrichting van het plein werden goede uitgangspunten genomen: minder parkeren en meer ontmoeting, groen, middenstand… Men heeft participatie georganiseerd en het nieuwe dorpsplein is opgenomen in een masterplan voor het hele centrum met meer groengebieden en een groene wandeling.
 
Masterplannen maken is natuurlijk mooi, maar hoe zit het met de uitvoering ervan? Zoals wel vaker lijkt onze gemeente het moeilijk te hebben om heldere keuzes te maken en in overleg door te voeren. Het dorpsplein dreigt in de uitvoering een mossel noch vis verhaal te worden, waar niemand gelukkig mee is. 

"We blijven genuanceerd want de uitgangspunten zaten goed. Maar we zien bij de uitvoering heel wat gemiste kansen en keuzes die we vanuit Groen anders zouden doen. Duidelijke en bindende criteria voor nieuwbouw en verbouwing om het landelijk karakter te behouden en versterken. Geen stijl 'van overal en nergens'. Durven kiezen voor een parkeervrij plein. In de hele dorpskern altijd en overal voorrang geven aan wandelaars en fietsers. Geen schaamgroen, maar zorgen voor meer natuur in het centrum en langs een groene wandeling rond het dorp. Volwaardige participatie opzetten voor een gedragen plan: ideeën en bezwaren van inwoners, adviesraden, middenstanders en verenigingen ernstig nemen. En ook niet  het eigen 'masterplan' niet uithollen door belangrijke delen niet of anders te realiseren: bijvoorbeeld de bib en academie verhuizen naar Oetingen?", aldus Lode Dehantschutter. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jul 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief