Door de corona werd er extra veel werk verzet in de Heemkundige Kring van GOOIK

Door de corona werd er extra veel werk verzet in de Heemkundige Kring van GOOIK

Editie_gooik_de_loecker_3__kopie_
Jean-Paul is blij met al het werk dat al werd gedaan. - Foto Marc Colpaert
 
Leven in tijden van corona, wat doet een mens dan zoal? Gezien het verplicht 'in je kot blijven', besloten we in ons bestuur van onze Heemkundige Kring Gooik dan maar om wat heemkundige werken uit te voeren, die al een tijdje lagen te wachten, maar toch bleven liggen, voor als we eens veel tijd hadden… Wel die tijd kregen we als medewerkers nu en we besloten om aan de slag te gaan. Vooral Johnny Van Bavegem ontpopte zich als een voorbeeldige medewerker en nam heel wat werk op zich
 
Ondervoorzitter Johnny startte met het bewerken van onze uitgebreide collectie doodsbrieven en bidprentjes. Het werk werd opgesplitst in een aantal stappen, van bijsnijden en rechtzetten van de beelden, benoemen van de bestanden, tot het verwijderen van de dubbels. Onze vrijwilligers Marleen, Noëlla, Steven, Deborah en Karl begonnen aan de eerste stap met het bijsnijden en rechtzetten van de meer dan 135.000 doodsbrieven en bidprentjes. "Rond deze tijd is op de helft van onze collectie deze eerste stap uitgevoerd, maar we doen en dan vooral Johnny, uiteraard naarstig verder aan dit werk van lange adem", vertelde voorzitter Jean-Paul De Loecker.
 
Daarnaast kon hun archiefsite een verjongingskuur gebruiken. "Het was een punt dat al enige tijd op de lijst van Johnny stond, maar wegens tijdsgebrek maar niet werd aangepakt. Hij startte dan ook eerst met het inventariseren van alle items die op onze website te vinden waren en hij was verbaasd over alles dat over Gooik wordt ontsloten. Alle losse componenten werden daarna in kaart gebracht en één voor één aangepakt en herschreven. Om deze (ver)nieuwde onderdelen te testen werd een gloednieuwe server geïnstalleerd, waarop alle informatie beetje bij beetje werd ondergebracht. Op deze manier kon iedereen nog via de gekende website aan alle informatie en ontstond op de achtergrond een compleet nieuwe versie. Het was een immens werk van maanden programmeren tot het eind april dan zover was. De volledig vernieuwde website kon geopenbaard worden, echter gezien de coronamaatregelen zonder groot evenement hierrond", aldus de voorzitter. Ondanks de weinige aandacht was het meteen een schot in de roos, want onze nieuwe zoekrobot kan veel meer informatie op een nog snellere manier terugvinden. Zo is het nu ook mogelijk om het rijksarchief en de artikeldatabank van Heemkunde Vlaanderen te doorzoeken. En velen maakten er reeds gebruik van.
 
Samen met medewerker Steven ging Johnny aan de slag om ook het persarchief van bepaalde internetkranten zoals www.editiepajot.com - met stip de meest bezochte internetkrant uit het Pajottenland - en Belga Press te doorzoeken naar persberichten over Gooik. We vonden er ondertussen al bijna 40.000 die allemaal terug zijn te vinden in ons archief. Dit proces werd ondertussen grotendeels geautomatiseerd, waardoor nieuwe persberichten over Gooik met enige vertraging ook bij ons ontsloten geraken. Voorzitter Jean-Paul is tevreden dat er zoveel werk werd uitgevoerd in deze toch wel speciale periode, "dus de corona was toch nog voor iets goed ",besluit de voorzitter.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 sep 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 19 sep 2020
Marc Colpaert | 18 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 sep 2020
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020

archief