De nieuwe plosj van GOOIK ingehuldigd alleen het weer was niet van de partij

De nieuwe plosj van GOOIK ingehuldigd alleen het weer was niet van de partij

Editie_gooik_plaats_3__kopie_
Veel volk was er niet voor de opening. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_zeil_4__kopie_
Het grote zeil kreeg extra verlichting. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_plaats_5__kopie_
Enkele meisjes van de Academie kwamen een dansje placeren. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_g_bloezers_2__kopie_
De Gbloezers w
 
De gemeente heeft het plosj officieel geopend en dat met bar slecht weer, toch kwamen er nog een handvol mensen naar de kerk, waar ze meer uitleg kregen en vooral schuilden voor de regen en de wind. De werken in het centrum van de gemeente Gooik zijn achter de rug, met de bouw van een parkeerstrip, de plaatsing van een groot zeil, wat groen en het centrum autoluw maken, een extra verlichting onder de zeilsculptuur en tenslotte het gerestaureerde christusbeeld(hier komen we in een ander artikel op terug,red.), is de vernieuwing van Plosj Guuk afgerond en probeert de gemeente er iets moois van te maken.
Simon De Boeck, schepen van openbare werken, licht toe: De mooie plek de parkeerstrip met zicht op het landschap biedt ruimte voor 40 plaatsen, net achter het jeugdhuis. De toegang werd aangelegd in kasseien en sluit zo naadloos aan op het dorpsplein en de Torenstraat. De parking zelf ligt in waterdoorlatende klinkers en is groen ingekaderd met inheemse gemengde hagen, een waterbuffer en een aantal jonge eiken. De parkeerstrip zorgt voor een unieke kans om het dorpsplein groener, autoluw en aangenamer te maken. We willen van ’t Plosj stap voor stap opnieuw een levendige plek maken, een dorpsplein waar mensen mekaar ontmoeten. 
Herwaardering van ‘t Plosj
Na een paar inspraakmomenten en een bevraging kozen we voor groenzones op het plein, een grote linde, een aantal zitbanken, speelruimte voor de jongsten en een fietsenstalling. Een aantal parkeerplaatsen met duurtijd tot 4u moeten de handelaars en cafés blijven bedienen. Een mindervalidenplaats blijft uiteraard aanwezig. Alle parkeerplaatsen blijven absoluut gratis. 
 
De zeilsculptuur blijft het centrale aantrekkingspunt van het plein. Er wordt over gesproken en dat is goed. Ze biedt namelijk niet alleen beschutting tegen regen en zon, maar geeft het plein vooral terug identiteit, ‘een smoel’ zoals we dat zeggen. Om ‘t Plosj als centrale ontmoetingsplek een duwtje in de rug te geven, waren er deze zomer een paar momenten voorzien maar deze gingen niet door met dank aan corona. De typische kasseien maken een belangrijk onderdeel uit van de identiteit van het plein en blijven dan ook behouden. De toegevoegde materialen worden enerzijds blauwe hardsteen, keerelementen in beton om de niveauverschillen op te vangen en houten bankbekledingen om een warmere sfeer te bekomen. Nieuw is ook dat sinds vandaag het zeil extra verlichting kreeg. Verlichting die zelfs kan qua kleur aangepast worden!
 
Frisse en levendige dorpskernen
 
De parkeerstrip en ’t Plosj zijn nog maar de eerste realisaties van een toekomstgericht masterplan voor het dorpscentrum van Gooik, ism. de Vlaamse Bouwmeester. Intussen zitten ook de andere kernen niet stil. "In Strijland werd recent de prachtige voetbalsite in gebruik genomen en in Leerbeek staat de kerk in de steigers om opnieuw een pareltje te worden. Gemotiveerde dorpsraden werken in Oetingen en Kester heel concreet aan een toekomstplan met onder meer nieuwe dorpsscholen en jeugdlokalen. Onze ambitie is duidelijk: een gemeente met een fantastische open ruimte, maar tegelijk dorpskernen die mee zijn met hun tijd: daar gaan we voor", besluit de schepen.
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 sep 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 okt 2020

archief