GOOIK - Elke dorpskern een zone 30, elke school een fietszone

GOOIK - Elke dorpskern een zone 30, elke school een fietszone

Img_0705
Simon De Boeck. Ingezonden foto

 

Elke dorpskern moet een zone 30 worden en elke school krijgt een fietszone in Gooik. Dat is het opvallende resultaat uit het fietsplan dat gisteren werd goedgekeurd op het Gooikse Verkeersplatform, een adviesraad over mobiliteit. Het schepencollege is volledig gewonnen voor het invoeren van deze maatregel. In de dorpskernen is vaak onvoldoende ruimte voor een volwaardig fietspad. Daarom willen we van de hele dorpskern één grote en veilige zone 30 maken.
 
Elke schoolomgeving wordt bovendien een fietszone. Dat is een fietsstraat of aaneensluiting van verschillende fietsstraten. In een fietszone mag de fietser niet ingehaald worden en is de snelheid eveneens beperkt tot maximaal 30 km/u.
 
 
Duidelijk signaal
 
‘De invoering van een zone 30 of een fietszone is geen wondermiddel op zich, maar het geeft wel een heel duidelijk signaal. De fietser en de voetganger zijn koning in de dorpskernen van Gooik. Uit onderzoek blijkt trouwens dat de kans op een dodelijk ongeval 10 keer kleiner is bij een aanrijding tegen 30 km/u, dan tegen 50 km/u. Dat zegt genoeg, dan moet je niet twijfelen over zo een beslissing.’ vertelt Simon De Boeck, schepen van mobiliteit.
 
 
Inrichting
 
Nieuwe wegenisprojecten in de dorpskern zullen in de toekomst maximaal afgestemd worden op de nieuwe snelheidsregimes. Zo lopen er momenteel concreet ontwerpen voor de Wijngaardstraat, Dorpsstraat en Gooikeveldstraat in Gooik, voor de Wolvenstraat in Strijland, voor De Ham in Kester en voor de nieuwe schoolzone in Oetingen.
 
Fietsplan in laatste fase
 
Het fietsplan werd opgemaakt door de experten van A2B-mobility en wordt deze week goedgekeurd door het Verkeersplatform. Naast concrete kaartjes voor de afbakening van de zone 30 en de fietszones, zitten in het volledige fietsplan nog tal van andere maatregelen. De gemeente communiceert binnenkort graag verder over alle toekomstige investeringen en geplande acties.
 
 
 
Reacties?
 
We zijn heel benieuwd naar de reacties van onze inwoners. Uit de dagelijkse gesprekken horen we alvast dat het draagvlak voor dergelijke maatregelen enorm groeit. De wagen zal wel nog even het dominante vervoersmiddel blijven, maar de fiets is enorm in opmars. Door de opkomst van de elektrische fiets, wordt het nog meer een echt alternatief, zeker voor korte ritten. Onze kinderen zijn voor zelfstandige verplaatsingen, bv. van en naar school, zelfs volledig aangewezen op de fiets. We nemen de jongsten in het verkeer met deze duidelijke maatregelen graag maximaal in bescherming.
Ook de coronaperiode is bepalend in de beslissing. Nog meer dan voorheen grijpen mensen naar de fiets voor een rit door onze mooie omgeving, naar de winkel of naar het werk. Het fietsplan is meer dan ooit actueel en komt op het juiste moment, nu de vraag naar goede fietsinfrastructuur luider klinkt dan ooit.
 
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 okt 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 11 nov 2020

archief