GOOIK - De zaal Edele-Brabant moet het gemeenschapshuis van Strijland worden

C21

GOOIK - De zaal Edele-Brabant moet het gemeenschapshuis van Strijland worden

Editie_gooik_edele_brabant_3__kopie_
De zaal Edele-Brabant moet het gemeenschapshuis van Strijland worden. - Foto Marc Colpaert
 
Dit jaar en ook nog in 2022 gaan er ingrijpende werken doorgevoerd worden, om van de zaal Edele-Brabant in Strijland, een vernieuwde zaal te maken, waar plaats is voor de talrijke verenigingen uit Strijland. Deze parochiezalen waren dringend aan renovatie toe, onder impuls van de stuurgroep zijn ze gestart met het opstellen van het toekomstplan voor Strijland 2020-2021.
 
Het kloppend hart van onze gemeenschap is ontstaan vanuit een parochiale begeestering door de tijd heen. Vandaag tellen we nog vele actieve bewegingen. Vanuit die bewegingen werd een stuurgroep opgericht, die instaat voor het beheer van de parochiale gebouwen, de kerk en de terreinen er omheen. Onze parochiezalen waren dringend aan renovatie toe, onder impuls van de stuurgroep zijn we gestart met het opstellen van het toekomstplan Strijland 2020. 
 
Het heeft een aantal jaren geduurd vooraleer de stuurgroep tot een evenwichtig en haalbaar toekomstplan kwam. Dit plan heeft een lange participatie doorlopen. Elke vereniging heeft inspraak gehad. Alle voorstellen werden gewikt en gewogen. Met alle opmerkingen, werd zo goed als mogelijk rekening gehouden. Vandaag zijn we fier op het behaalde resultaat en geloven we volop in ons project.
 

"Het 'toekomstplan 2020' is een totaal project. Met dit totaal project willen we de parochiezalen diepgaand renoveren, de kerk laten uitgroeien tot culturele ontmoetingsplaats voor Groot Gooik, komt er een aparte parking weg van de speelterreinen en worden de terreinen verder uitgebreid met het aanleggen van een kinderbos", vertelde Stephane Seghers. Met een diepgaande renovatie van de zalen willen ze de daken grondig renoveren en zullen de verschillende ruimtes op eenzelfde vloerniveau gebracht worden. Er komen volledig nieuwe toiletten, inclusief toiletten voor minder validen. De keuken zal vernieuwd worden met een afscheiding, tussen de warme keuken en de koude keuken en een aparte ruimte voor de afwas, die dan volledig beantwoordt aan de wetgeving aangaande de voedselveiligheid. In de zaal komen compartimenteringswanden zodat ze geschikt zullen zijn voor kleine, middelgrote en grote evenementen. Er wordt ook een aparte ruimte voorzien, afgescheiden van de zaal, om te vergaderende en het archief van de parochie bij te houden. De voorgevel van de zaal krijgt een nieuwe optrek met nieuwe toegangsdeuren en de ingang wordt toegankelijk gemaakt via een hellend vlak, dit is vooral voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht te been zijn een zegen. 

Dit project biedt extra kansen aan onze verenigingen en zal een stimulans zijn voor het rijke sociale culturele leven in Strijland. Dit project heeft ook extra aandacht gekregen voor de kwetsbare groepen uit onze samenleving door de zalen, de vergaderruimte en de toiletten toegankelijk te maken voor iedereen uit onze samenleving, ook de minder validen. Dit project zal veel mensen samen brengen en waar mensen samen komen, leven de dorpen!

 

"Wij zijn dankbaar voor de toegewezen subsidie. Wij kunnen hierin duidelijk zijn, zonder subsidie was er geen project. Wij zijn dan ook blij dat we vanaf vandaag het project kenbaar kunnen maken aan het grote publiek. Er zal een nog groter draagvlak ontstaan en zo kan ook de zoektocht naar verdere sponsering beginnen, want die zal zeker nog nodig zijn. Het zal ons nog een paar jaar bezig houden. Vele feestjes geven om geld in te zamelen, het brengt mensen samen, en zo komen we weer bij één van de grootste doelstellingen van dit project 'het dorp laten leven'", aldus Seghers.

 

De bestaande gebouwen gaan ook milieuvriendelijker gemaakt worden. De VZW Parochiale Werken, kan ook rekenen op steun via het Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de VLM. "De werken aan de zaal zullen nog tot half 2022 doorgaan, maar in de zomer van 2021 zullen bepaalde zalen van de Edele-Brabant al kunnen gebruikt worden", beloofde voorzitter Stephane Seghers van de stuurgroep en parochieploeg Strijland.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief