Groen GOOIK wil meer groen en plant dus maar zelf een eik

C21

Groen GOOIK wil meer groen en plant dus maar zelf een eik

Aanplant_eikje_aan_kerk_van_kester__kopie_
Ingezonden foto
 
 
Groen Gooik heeft een eikje geplant aan de kerk van Kester en lanceert drie voorstellen voor meer natuur in Kester. Op het nieuwe speelpleintje aan de kerk staan een aantal speeltoestellen, maar geen enkele boom of struik. Groen stelt voor om dit speelpleintje groener, gezelliger en avontuurlijker te maken met fruithagen langs de muren, een wilgentunnel en een aantal bomen die kunnen uitgroeien tot speel- en schaduwbomen
 
 
Momenteel is het volop plantseizoen, een goed moment om onze dorpen groener en natuurlijker te maken. Groen lanceerde eerder al ideeën voor Strijland (Sportbos tussen de sporthal en de voetbal) en Gooik-centrum (Lindebos naast de oude atletiekpiste). Nu is Kester aan de beurt! 
 
Groen Gooik heeft een eikje geplant aan de kerk van Kester en lanceert drie voorstellen voor meer natuur in Kester: Op het nieuwe speelpleintje aan de kerk staan een aantal speeltoestellen, maar geen enkele boom of struik. Groen stelt voor om dit speelpleintje groener, gezelliger en avontuurlijker te maken met fruithagen langs de muren, een wilgentunnel en een aantal bomen die kunnen uitgroeien tot speel- en schaduwbomen. Het is een kale grasvlakte die op deze manier niet aanzet tot avontuurlijk spelen. Bovendien hebben enkele buren last van ballen die tegen de muur getrapt worden. Meer groen zal geluid bufferen en de hagen kunnen tegen de muur geplant zodat er op de meest storende plaatsen niet meer tegen getrapt wordt.
 
In Gooik is er momenteel amper 4% bos tegenover gemiddeld 12% in Vlaanderen. Ook Kester zelf is heel bosarm, wat jammer is want destijds was er het trotse Kesterwoud dat zich uitstrekte over de gemeente. Groen stelt voor om een groot nieuw bos van 8 à 10 hectare te voorzien in Kester. Bomen plant je voor je kinderen dus een goede bereikbaarheid vanuit de vernieuwde dorpsschool is belangrijk. Groen stelt daarom voor om een ‘Patattenbos’ aan te planten op een aantal percelen aan weerszijden langs de Patattenstraat, want deze komt uit aan de school. De gemeente kan dit realiseren door op vrijwillige basis percelen aan te kopen en te bebossen tijdens plantacties met de leerlingen.
 
Wanneer wordt eindelijk eens werk gemaakt van het ingroenen van de begraafplaats? De begraafplaats van Kester was destijds getooid met een bomenscherm langs de Molenstraat en enkele mooie solitaire coniferen. In 2014 zijn deze bomen gekapt en sindsdien helaas nog steeds niet heraangeplant. Daardoor is het de begraafplaats een onaangename plek want de graven komen haast tot aan de steenweg. Groen stelt voor om het kerkhof mooi in te groenen door het grind te vervangen door grindgazon en de steenweg af te schermen met bomen en een brede haag.
"Voor al deze projecten zijn er royale Vlaamse subsidies beschikbaar en kan de gemeente beroep doen op gratis ondersteuning, o.a. van de nieuwe Bosgroep Vlaams-Brabant. We hopen dat gemeente Gooik eindelijk groene vingers krijgt en werk wil maken van meer natuur en speelgroen in onze dorpen", besluit Els Van der Hoeven van Groen.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 jan 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief