LEERBEEK - Een nieuwe parel in het Pajottenland de kerk van Leerbeek

LEERBEEK - Een nieuwe parel in het Pajottenland de kerk van Leerbeek

Editie_kerk_leerbeek_1__kopie_
Burgemeester Doomst met enkele mensen van de gemeente en van de kerkraad.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_kerk_leerbeek_2__kopie_
Een pareltje.-Foto Marc Colpaert
 
Editie_kerk_leerbeek_3__kopie_
Een beeld van de volledige kerk.- foto Marc Colpaert
 
Editie_kerk_leerbeek_4__kopie_
Kijk ook even naar boven, de lampen zijn precies afdalende engeltjes.- Foto Marc Colpaert
 
De deuren van de Sint-Pieterskerk van Leerbeek gaan opnieuw open! Na vele jaren van studies en drie jaar werk, werd voor een bedrag van 2,2 miljoen van de oude kerk en de kerkmuur een nieuw pareltje gemaakt. De bedoeling is dat deze kerk vooral zal gebruikt worden voor doopvieringen en trouwpartijen. Maar ook een begrafenis is mogelijk.
 
De Sint-Pieterskerk in Leerbeek werd gebouwd tussen 1769 en 1773 en is een opmerkelijk voorbeeld van een classicistische plattelandskerk. Sinds december 2000 is het gebouw beschermd als monument. De kerk was, om veiligheidsredenen, sinds 2015 voor het publiek gesloten. Er werd zelfs als bescherming een groot plastieken zeil boven de hoofden van de parochianen gespannen. Gelukkig is dit nu allemaal verleden tijd.
 
Renovatiewerken
 
Zomaar eventjes 3 jaar lang werd de kerk gerenoveerd, onder leiding van Studio Roma cv.
De kerk werd zowel van binnen als van buiten volledig gerestaureerd en voorzien van de nieuwste technieken. Ook de kerkhofmuur werd gestabiliseerd en opnieuw opgebouwd.
Voor de renovatiewerken werd een budget van 2 miljoen euro voorzien. "Het werd zelfs nog iets meer namelijk 2,2 miljoen. Gelukkig kregen wij voor 1,6 euro subsidies van de hogere overheid, want anders was dit niet mogelijk geweest. Ook de kerkraad met 300.000 euro en de gemeente met 300.000 euro sprongen mee op de kar", aldus burgemeester Michel Doomst(CD&V)
 
Voor wat betreft het orgel uit 1648 dat moet nog gerestaureerd worden. Dit dossier zal pas de volgende maanden groen licht krijgen en nadien ligt de 
 
De bedoeling is dat deze kerk vooral zal gebruikt worden voor doopvieringen en trouwpartijen. Maar ook een begrafenis is mogelijk. Een misviering kan nog als men nog een priester kan vinden. "Deze kerk is echt een pareltje en is tevens geschikt voor tal van andere zaken, zoals een vergadering of een muziekavond of wat dan ook",aldus de burgemeester. 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 08 apr 2021

archief