GOOIK - DE VUB keurt de plannen voor STEAM Academie goed

C21

GOOIK - DE VUB keurt de plannen voor STEAM Academie goed

Editiepajot_gooik_vub_1__kopie_
De drijvende kracht achter dit project is Prof. Dr. Hugo Thienpont uit Oetingen. - Foto Marc Colpaert
 
De Raad van Bestuur van de Vrije Universiteit Brussel heeft de plannen goedgekeurd voor de bouw van een STEAM Academie in Gooik. Tegen 2023 zal VUB, onder leiding van B-PHOT Brussels Photonics, een educatief centrum uitbouwen waar wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde elkaar ontmoeten. Onder impuls van B-PHOT-onderzoeksdirecteur Hugo Thienpont, Nathalie Debaes en Tine De Pauw verenigt het project de VUB-faculteiten om de academie van de toekomst te lanceren.
 
“De STEAM Academie in Oetingen, Gooik, wil een platform en leeromgeving aanbieden voor alle jongeren, creatievelingen en iedereen uit de regio”, zegt VUB-vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid Hugo Thienpont. Als directeur van de onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics vond Thienpont de perfecte locatie voor het project dichtbij de VUB Photonics Campus. Na de goedkeuring van de Raad van Bestuur zal nu ook de gemeente Gooik de plannen goedkeuren voor uitvoering tegen 2023.
 
Prof. Thienpont: “VUB wil STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics) de aandacht geven die ze verdient, maar wil er ook een concrete en tastbare invulling aan geven. Gooik is de perfecte centrale locatie om dat te doen. De academie zal een plaats zijn waar iedereen 21e eeuwse vaardigheden kan ontwikkelen met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (of Sustainable Development Goals, SDGs, red.) in het achterhoofd. Ondernemerschap wordt gestimuleerd en interdisciplinariteit zal centraal staan. VUB biedt een breed gamma aan wetenschapsdisciplines aan dankzij de bijdrage van onderzoekers en onderzoeksgroepen vanuit alle faculteiten. B-PHOT zal dat coördineren.”
 
Naast leerlingen van het lager en secundair onderwijs, wil de STEAM Academie ook jongeren, leerkrachten en lokale inwoners aantrekken, maar eveneens ondernemers uit de regio. Studenten en wetenschappers van VUB zullen hun theorie er kunnen toepassen in de praktijk. De universiteit voorziet polyvalente ruimtes en een aula voor 150 personen. Om verschillende activiteiten te kunnen organiseren, zullen die ruimtes modulair opgebouwd worden. Naast een Bio Hacklab zal er ook een VUB FabLab geopend worden voor geïnteresseerde creatievelingen.
 
Placemaking & meerwaarde voor de regio
 
De  STEAM Academie vormt een unieke opportuniteit tot intensieve samenwerking tussen de gemeente Gooik, Pajottenland en Zennevallei en de slimme regio Vlaams-Brabant. Dat moet de openbare ruimte verbeteren met oog op een betere leefgemeenschap. De bibliotheek, de tekenacademie en de muziek-, woord-, en dansacademie krijgen een nieuw onderkomen en een nieuwe thuis in de STEAM Academie. Deze combinatie zal tal van interessante synergieën doen ontstaan.
 
Dit project wordt duidelijk geen traditioneel schoolgebouw. Het educatief centrum zal zomerkampen, ‘science clubs’ en tal van andere activiteiten huisvesten. VUB voorziet zelfs een testomgeving voor de digitale klas van de toekomst, waar leerlingen lessen kunnen ervaren met digitale hulpmiddelen. Zo wordt het een ‘one-stop-shop’ die aanzet tot actief burgerschap in het STEAM-verhaal.
 
De eerste stap naar de STEAM Academie in 2023 is overigens al gezet. In de tuinen van de VUB Photonics Campus heeft B-PHOT de Groeituin 5.0 opgestart, een buitenlabo waar kinderen in aanraking komen met wetenschap, technologie en techniek tijdens wekelijkse bijeenkomsten. Met de steun van VLAIO voorziet deze samenwerking tussen VUB, Authentical en tal van andere regionale actoren, trajecten voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar oud.
 
Voor de volledige plannen van de STEAM Academie kunt u terecht via: b-phot.org, groeituin.be of b-photonics.eu.
 
 
 
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mei 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 17 jun 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 02 jun 2021

archief