Appelteelt kent geen geheimen meer voor leerlingen

C21

Appelteelt kent geen geheimen meer voor leerlingen

Plukvers1
Foto ingezonden
 

 

De provincie Vlaams-Brabant organiseert in oktober de workshops ‘Plukvers van de pers’. Zo’n 300 leerlingen van de 3de graad basisonderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs krijgen er uitleg over de appelteelt in 4 fruitteeltbedrijven uit Bierbeek, Gooik, Kortenaken en Zoutleeuw.
Kunnen we in juni lokaal geteelde appelen eten? En hoe bepaalt een fruitteler het ideale pluktijdstip? Op deze en andere vragen over de appelteelt krijgen de leerlingen antwoorden tijdens een educatief bezoek met hun klas aan een Vlaams-Brabantse fruitteler.

Aan de hand van vijf workshops leren de leerlingen uit de derde graad basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs alles over het leven en het werk van de fruitboeren.
"Zo bepalen leerlingen zelf het suikergehalte van een appel, komen ze te weten op welke manier de vruchten langer bewaard worden en proeven ze welke appel ze nu het lekkerste vinden. Als hoogtepunt steken ze de handen uit de mouwen en gaan ze appelen plukken in de boomgaard van de fruitboer. Op sommige bedrijven kunnen ze hiervoor plaatsnemen in een pluktreintje”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.
De deelnemende fruitbedrijven en scholen zijn:
Van der Velpen Jan, Opvelpsestraat 45 in Bierbeek
Billens-Van Laer, Meintjesstraat 5 in Gooik
Op 12 oktober om 9.30 uur nemen IMI Roosdaal en om 12.30 uur Bulo St.-Franciscus uit Eizeringen en de St.-Franciscusscholen uit Lennik deel aan de workshops
Veulemans Stephan, Voorbosweg 20 in Kortenaken
Op 22 oktober om 9.30 uur nemen Hupsakee uit Geetbets en om 12.30 uur De Knipoog uit Rummen en VBS De Hulst uit Testelt deel aan de workshops
Healthy Fruit BVBA, Vinnestraat 45C in Zoutleeuw
Op 29 oktober om 9.30 uur nemen Freinetschool De Tinteltuin uit Zoutleeuw en GVBS Stap voor Stap uit Hakendover deel aan de workshops
Met dit programma wil de provincie scholen de kans bieden om een fruitbedrijf in de regio te bezoeken en leerlingen tot gezonde voedingsgewoonten bewegen.
“Een extra stuk fruit eten kan nooit kwaad”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. “Heel wat kinderen kennen appelen en peren wel maar hebben nooit een boomgaard in het echt gezien. Daar willen we verandering in brengen. Wat smaakt er beter dan een zelf geplukt streekproduct? Onze provincie is bovendien één van de belangrijkste productieregio’s voor fruit in Vlaanderen”.
De provincie Vlaams-Brabant zorgt voor de ondersteuning van de workshops bij de fruitboeren.
Het lesmateriaal werd ontwikkeld door Plattelandsklassen vzw en de provinciale dienst onderwijs. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 okt 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 27 sep 2022

archief