GOOIK - Al voor het twintigste jaar op rij een haag- en fruitbomenactie en nog steeds een succes

C21 Css

GOOIK - Al voor het twintigste jaar op rij een haag- en fruitbomenactie en nog steeds een succes

Editie_gooik_haag_herman_jean_2__kopie_
Schepen Herman Anthoons(links), burgemeester De Boeck en Jean met vrouw en kleinzoon van 't Heideroosje.- Foto Marc Colpaert
 
Zopas kwamen heel wat mensen hun bomen en struiken halen in 't Heideroosje in Leerbeek, al voor het twintigste jaar op rij gaat er een plantactie door in Gooik. "Ieder jaar organiseert de gemeente Gooik een haag- en fruitbomenactie waarbij de gemeente zorgt voor een subsidie van 50% op de werkelijke aankoopprijs. Dit weekend planten 32 Gooikse gezinnen aldus samen maar liefst 1281 haagplantjes, ofwel zowat 270 lopende meter nieuwe hagen, en 65 bomen", aldus de bevoegde schepen Herman Anthoons(CD&V).
Met deze actie wenst de gemeente Gooik streekeigen groen en fruitbomen te promoten. Iedereen kan hiertoe zijn steentje bijdragen door tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen haagplanten en fruitbomen aan te kopen. De voordelen van streekeigen groen tegenover uitheems (sier-) groen zijn immers talrijk. Streekeigen bomen en struiken groeien sneller, zijn beter bestand tegen de grillen van ons klimaat en tegen allerlei ziekten. Bovendien zijn de nieuwe hagen en fruitbomen een ideale habitat voor vele diersoorten. "Door aanplantingen te stimuleren in private tuinen wordt een fijnmazig netwerk aangemaakt voor heel wat diersoorten. Bijvoorbeeld niet in het minst voor de Geelgors, het kleine akkervogeltje dat de gemeente adopteerde als symbool voor de biodiversiteit in de gemeente", zei Herman Anthoons, Schepen van Milieu & natuur, Energie & landbouw.

De laatste 2 decennia werden door deze gemeentelijke haag- en fruitbomenactie al meer dan 5000 fruitbomen, 258 andere bomen en 72.000 haagplanten (=20 km) aangeplant. De plantjes werden op vrijdag 21 januari en zaterdag 22 januari (tussen 9 en 16 uur) bedeeld vanuit het Heideroosje op de Edingsesteenweg 181in Leerbeek-Gooik. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jan 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 22 mei 2022
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 17 mei 2022

archief