GOOIK - N-VA Gooik streeft naar meer circulair watergebruik

C21 Css

GOOIK - N-VA Gooik streeft naar meer circulair watergebruik

Editie_colpaert_gooik_nieuwe_ploeg_nva_1__kopie_
De ploeg van N-VA.- Foto Marc Colpaert
 
Zoals uit vele studies blijkt zal Vlaanderen in de toekomst meer en meer te kampen zal hebben met langere periodes van droogte en korte intensieve periodes van neerslag.
N-VA Gooik maakt zich zorgen over de manier waarop het Gooikse bestuur dit aanpakt, of beter niet aanpakt volgens gemeenteraadslid Kristoff Hemelinckx: “Ook in het Pajottenland merken we vandaag al de gevolgen van een zeer lage grondwaterstand. Heel wat van onze vegetatie kent immers een sterke grondwaterafhankelijkheid. Ook de landbouw ondervindt een impact op hun gewassen.”
Binnen de Vlaamse regering neemt minister Demir het voortouw in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Met haar blue deal zet ze in op circulair watergebruik, innovatie en meer natte natuur. Maar ook op het lokale niveau zijn er heel wat mogelijkheden om na te denken over duurzaam watergebruik en -beheer, vindt N-VA Gooik. De basisprincipes hiervoor zijn simpel: hemelwater zoveel mogelijk opvangen en hergebruiken of inzetten op infiltratie ter plaatse. Nog te vaak wordt hemelwater meteen afgevoerd naar de riolering, ook kansen tot ontharding zouden maximaal benut moeten worden.
Kristoff Hemelincxk: “Wij vragen aan het gemeentebestuur om niet enkel naar de burger te kijken maar ook het gemeentelijk patrimonium onder de loep te nemen. Nu die vraag stellen leek ons het geschikte moment, daar men volop invulling geeft aan gebouwen en sites binnen de gemeente. Het streven naar een meer circulair watergebruik is een absolute noodzaak en is een win-win, want de natuur vaart er wel bij terwijl het gebruik van regenwater ook een aanzienlijke besparing betekent. ”.
 Een waterstudie van het gemeentelijk patrimonium kan hiertoe bijdragen. Eens winstmogelijkheden en oplossingen geïnventariseerd zijn en beoordeeld zijn op haalbaarheid, kan er een gefaseerd actieplan opgesteld worden. “Ik ben zeker dat er met gezond boerenverstand snel enkele quick-wins gevonden worden die zowel de gemeentekas als onze natuur ten goede komen!”, besluit Kristoff Hemelinckx.

  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jun 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 jun 2022

archief