GOOIK - N-VA kaart onaanvaardbare toestand Gooikse kerkhoven aan

C21 Css

GOOIK - N-VA kaart onaanvaardbare toestand Gooikse kerkhoven aan

20220606_115826__kopie_
De N-VA stuurde een voorbeeld. Ingezonden foto
 
De toestand van de kerkhoven in Gooik is een punt van frustratie voor vele mensen die hun overleden geliefden komen herdenken. Zo een plaats van herdenking zou een plaats van stilte en respect moeten zijn waar men in optimale omstandigheden de geliefde overledene kan herdenken. Burgemeester Simon De Boeck kent het probleem en werkt aan een oplossing.
 
“De toestand van de Gooikse kerkhoven is verre van wat ze zou moeten zijn, het onkruid groeit weelderig op onze kerkhoven wat van weinig respect getuigt voor de families die hun geliefden komen herdenken. ” zegt N-VA voorzitter Jason Broodcorens. “Wij beseffen ten zeerste dat de mensen van de groendienst overbevraagd zijn maar vinden dat dit een hogere prioriteit hoort te krijgen. Het gaat hier immers om een plaats van herdenking en rouw. ”.
 
Wie ter plaatse gaat ziet dat de kerkhoven van Leerbeek, Gooik, Strijland en Kester er inderdaad zeer onverzorgd bij liggen. Het onkruid heeft overal vrij spel, tot zelfs op de as-strooiweide van de overleden mensen en de graven van de overleden kindjes. De wetgeving laat het gebruik van pesticiden niet langer toe, wat het onderhoud er niet makkelijker op maakt, toch denk N-VA Gooik dat het bestuur hier steken laat vallen. Jason vervolgt: “Het is altijd een deel keuzes maken. Dat een aantal straatkanten hierdoor wat later aan bod komen is niet altijd meteen problematisch. Zeker in de meer landelijke straten wordt dit als weinig storend ervaren.
 
In laatste instantie zou de gemeente ook kunnen overwegen om tijdelijk een externe partner in te schakelen om de diensten een stuk te ontlasten. Het blijft wel finaal de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur om de kerkhoven netjes te houden.” De voorziene omschakeling naar vergroende begraafplaatsen zoals dit reeds het geval is in de Gooikse deelgemeente Leerbeek  is een oplossing op lange termijn maar ook hier zal er onderhoud en  inzet van de gemeentelijke diensten nodig blijven. Jason vervolgt: “De vergroening en ontharding van de kerkhoven is een goede zaak, maar is ook een project dat nog veel tijd en geld zal vragen vooraleer alle Gooikse kerkhoven aangepakt zijn. We  vragen aan de burgemeester een plan van aanpak hoe de kerkhoven in de nabije toekomst zullen onderhouden worden. Het is bizar dat onze burgervader niet meer aandacht voor zulke gevoelige materie heeft. ”
 
Reactie van burgemeester Simon De Boeck. We mogen geen pesticiden meer gebruiken en maar goed ook want de mensen krijgen daar kanker van, maar dus moeten wij bijna constant een ploeg er op zetten om dat op te volgen. Als we bij het laatste kerkhof komen is het onkruid terug al aan het schieten op het eerste! Daarom willen we van alle kerkhoven groene kerkhoven maken zoals nu reeds het geval is in Leerbeek. Maar dat heeft natuurlijk tijd nodig. Het klopt dus dat we niet kunnen volgen, het onkruid groeit rapper dan dat wij het kunnen uittrekken. Maar er komt verbetering, ga maar eens kijken naar de begraafplaats in Leerbeek. De nieuwe kerkhoven Oetingen en Strijland komen deze winter aan de beurt tot omvorming naar groene begraafplaats, daarna volgen de andere kerkhoven", besluit burgemeester Simon De Boeck.  
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jun 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 jun 2022

archief