GOOIK - Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag laat ook de N-VA van Gooik van zich horen.

C21

GOOIK - Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag laat ook de N-VA van Gooik van zich horen.

Image_gooik_nva
Illustratiebeeld. - Foto Marc Colpaert
 

In haar lokale 11 juli boodschap roept de partij de Pajotse gemeentebesturen op nog meer in te zetten op oefenkansen Nederlands en het bestaande NT2- aanbod (Nederlands als tweede taal) beter in de verf te zetten. “Het Nederlands is immers de belangrijkste gemeenschapsvormende factor” aldus de N-VA. 

Al jaren heeft de provincie Vlaams-Brabant te maken met een sterke bevolkingsinstroom van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest naar het Vlaamse Gewest. Waar deze mensen zich in eerste instantie vestigden in de gemeenten van de Rand zien we nu geleidelijk aan ook heel wat nieuwkomers neerstrijken in ons mooie Pajottenland. Los van de individuele beweegredenen van deze mensen om  naar hier te verhuizen - die vaak zeker te begrijpen zijn (zoals bijvoorbeeld de woningkwaliteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) -, kunnen we niet anders dan vaststellen dat heel wat nieuwe inwoners onze taal onmachtig zijn. De gemeentebesturen die vaak het eerste aanspreekpunt zijn voor nieuwkomers spelen hierin een belangrijke rol vindt de N-VA van Gooik.“Al bij de inschrijving in de gemeente zou men de mensen op de hoogte kunnen brengen van het bestaande aanbod. Er is immers niets mis met er op te wijzen dat het Nederlands hier de voertaal is en dat kennis van het Nederlands derhalve noodzakelijk is. Het creëert ook kansen op de arbeidsmarkt en bevordert de lokale sociale cohesie. Het Nederlands is en blijft de belangrijkste gemeenschapsvormende factor” zegt voorzitter Jason BroodcoorensEen tweede vaststelling is dat heel wat nieuwkomers jonge gezinnen zijn, wat ook deels tot gevolg heeft dat het aandeel schoolgaande kinderen met thuistaal niet-Nederlands systematisch toeneemt in de Pajotse gemeenten. Dit gaat in absolute cijfers tot op vandaag nog om beperkte aantallen maar als je meerdere jaren naast elkaar legt zien we toch een duidelijke opwaartse trend. Ook hier ziet de partij mogelijkheden om de kennis van het Nederlands te stimuleren.

“Wat we vaak zien is dat het Nederlands geassocieerd wordt met een schoolse context. Dikwijls zijn het echter net de spontane oefenkansen buiten de school die belangrijk zijn voor kinderen. Daarom moeten we het reeds in de gemeente aanwezig vrijetijdsaanbod promoten bij deze doelgroep.Veel gemeentebesturen in het Pajottenland lijken nog niet te beseffen welke uitdagingen ons nog te wachten staan in deze snel evoluerende context. Wachten tot de realiteit ons inhaalt lijkt ons dan ook geen goed idee. We zouden ons net moeten spiegelen aan de inspanningen die men al levert in de Vlaamse rand rond Brussel – waar men enkele jaren voorstaat op ons - en de goede praktijken rond taalstimulering, daar reeds aanwezig , meenemen naar onze regio. Een goed begin is het halve werk is nog steeds de volkswijsheid” vindt ook provinciaal kabinetsmedewerker voor N-VA Brecht Wauters.“Wij als grootste Gooikse oppositiepartij herbevestigen alvast ons engagement om te blijven strijden voor het Nederlands en trachten het belang van een goede kennis van de Nederlandse taal onafgebroken in de verf te zetten. Met deze boodschap wensen we alle inwoners van het Pajottenland een fijne Vlaamse feestdag toe.” besluit Broodcoorens.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jul 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 28 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 mei 2024

archief