LEERBEEK - heeft een groene en onderhoudsvriendelijke begraafplaats

C21

LEERBEEK - heeft een groene en onderhoudsvriendelijke begraafplaats

Editie_galmaarden_kerkhof_2__kopie_
Kerkhoven worden groener. - Illustratiebeeld Marc Colpaert
 
De gemeente Gooik zet volop in op groene en onderhoudsvriendelijke begraafplaatsen. Daarom werd de voorbije maanden op de begraafplaats van Leerbeek o.a. het grind van de paden en van tussen de graven vervangen door gras- en bloemenweides. Er is ruimte voor verdriet en ontmoeting, maar ook voor bloemen, planten, bomen en  struiken.
 
Simon De Boeck, burgemeester, vertelt over de voordelen van de vergroening “Het ingroenen van de begraafplaatsen heeft te maken met het verbod op het gebruik van pesticiden voor openbare plaatsen. Pesticiden zijn ongezond en veroorzaken schade. Door het pesticideverbod, moet het onkruid uitgetrokken of verbrand worden, wat een intensieve bezigheid is, die nauwelijks te volgen is. Daarom is er nood aan onderhoudsvriendelijke en vergroende begraafplaatsen. Ingroenen zorgt ervoor dat het onkruid geen kans krijgt, want de open ruimtes worden zoveel mogelijk voorzien van wintergroene hagen, beplantingen of gras. Bij het ingroenen hebben we ook aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en ecologie.
Op de begraafplaats van Leerbeek kozen we voor streekeigen struiken en bomen, bloeiende vaste planten en bodembedekkers. Deze zijn een meerwaarde voor o.a. bijen en vlinders. Er is een pad in printbeton aangelegd op de twee hoofdassen. Het andere grind is vervangen door grindgazon, dat machinaal kan worden afgereden. De zones tussen de graven zijn beplant met grondbedekkers of kleine planten om een groener en natuurlijker effect te bekomen. De komende maanden zullen er nog een aantal bomen geplant worden. Ook het kruis moet nog teruggeplaatst worden, maar krijgt eerst nog een behandeling tegen roest.
Als ook de houten toegangspoort hersteld en geschilderd is, is de begraafplaats van Leerbeek hét voorbeeld voor de begraafplaatsen in de andere dorpen. De ontwerpen voor de begraafplaatsen van Oetingen en Strijland kunnen ter plaatse al bekeken worden. Zo kunnen we samen, genieten van groene begraafplaatsen, die beter aansluiten bij ons mooie, Pajotse landschap en echte ontmoetingsplaatsen worden, met respect voor alle graven.”

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 okt 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief