GOOIK - Een extra voorstelling van Guuëks... doe valt nie mei te lachen.. Of mieskien toch?

C21

GOOIK - Een extra voorstelling van Guuëks... doe valt nie mei te lachen.. Of mieskien toch?

Img-20221009-wa0000
Ingezonden foto
 
Op donderdag 10 november  om 20 uur brengen de oud-leiders van chiro Uidekry en de Heemkundige Kring in zaal Familia in het zuiver Guuëks een avond met sketches, authentieke Gooikse liederen, moppen en een quiz . Deze voorstelling gaat van start onder de naam ‘ Guuëks doe valt nie mei te lachen.. Of mieskien toch?’ Ondertussen zijn alle kaarten de deur al uit. Maar er komt een extra voorstelling op 11 november.

 Dialecten hebben het moeilijk om te overleven. De oud-leiding van chiro Uidekry en de Heemkundige Kring van Gooik slaan daarom de handen in elkaar om het Gooikse dialect een beetje meer onder de aandacht te brengen. Voor vele geboren maar uitgeweken Gooikenaars wordt de confrontatie met hun haast vergeten dialect een “eureka-moment”. 

Uit allerlei onderzoek is gebleken dat niet alleen meertaligheid, maar ook van huis uit een taal plus een dialect beheersen leidt tot een beter concentratievermogen, een beter vermogen tot plannen en ja, zelfs meer weerstand tegen de ziekte van Alzheimer.  We moeten dialecten behoeden voor uitsterven, want ze verbinden mensen met hun verleden en hun cultuur.
 
Liekes
 
En dan zijn er nog de authentieke Gooikse liederen. Deze echte Guuëkse liekes hebben soms  weinig verheffende teksten en/of platte scheldwoorden, maar zijn  vaak een ode aan het gewone plattelandsleven begin en halverwege vorige eeuw.  De Gooikse “liekes”, vaak gezongen door wijlen Frans Vanginderdeuren, schreef ereburgemeester Michel Doomst op voor het nageslacht. Die avond worden ze voor het eerst live gebracht. Daarnaast worden vele Gooikse verhalen opgedist, vaak gekoppeld aan historische lokale figuren uit de vorige eeuw.  Een televisiejournaal in het Guuëks en een verhaal over hoe je met het Guuëks je nog verstaanbaar kan maken in Wallonië, ja zelfs Frankrijk, een quiz, moppen en nog andere sketches ronden het geheel af. Kris Baert regisseert het geheel.
 
Hoe deze leuke avond meemaken?
 
Best je even aanmelden met hoeveel personen je deze avond,  geschikt voor alle leeftijden ,  wil meemaken via:  reservaties@heemkunde-gooik.be , of  jpschoukens@telenet.be
of bel naar  0475 51 32 91
 
Uw inschrijving is pas geregistreerd als je nadien 5 euro toegangsgeld per het gewenste aantal personen stort op  het rekeningnummer van de Heemkundige Kring van Gooik BE28 7341 2225 0220 met de vermelding Dialectenavond en het aantal personen. Dan zijn de plaatsen gereserveerd na betaling.
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 dec 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 01 dec 2022

archief