N-VA Gooik staat volledig achter het STEAM-project in Oetingen maar verdedigt weerstand bij burgers en personeel tegen verhuis van de Academie en Bibliotheek.

C21

N-VA Gooik staat volledig achter het STEAM-project in Oetingen maar verdedigt weerstand bij burgers en personeel tegen verhuis van de Academie en Bibliotheek.

Editie_gooik_balletzaal_2__kopie_
Vandaag is de academie in de balletzaal gevestigd.- Foto marc colpaert
 
Sinds meer dan 3 jaar ligt de  beslissing van het Gooikse bestuur, om de bibliotheek en de Academie voor Muziek, Woord en Dans in private infrastructuur van het STEAM-project te huisvesten, onder vuur. De uitbouw van een academie voor Beeldende Kunst in deze gebouwen wordt daarentegen wel gedragen door de gemeenschappen in de verschillende deelgemeente’s. Een STEAM academie wordt door de meerderheid van de Gooikse burgers aanvaard voor de onderdelen die hierdoor beter gehuisvest worden binnen de Oetingse kern, maar het leegzuigen van centrum Gooik zorgt voor hevige weerstand.
Eerder kwam het betrokken Gooikse buurtcomité een enquete afgeven waarin de burgers uit het Gooikse centrum deze beslissing aanvechten, maar deze werden niet gehoord door het Gooikse bestuur. Minstens even belangrijk is de weerstand bij leerkrachten, leerlingen en ouders van leerlingen tegen deze beslissing. Zo heeft het voltallige academieteam onlangs actie gevoerd aan het Gooikse gemeentehuis, maar ook zij werden niet gehoord door burgemeester De Boeck of schepen Dermez.
 
 
Meerdere malen werd een smeekbede aan het bestuur gericht om gehoord te worden, want het is duidelijk dat de beslissing om de academie te verhuizen naar het STEAM-project geen draagvlak heeft bij de Gooikse burger en bij het personeel en de leerlingen van de Academie. Tot op heden gaat het bestuur niet in op de bede om constructieve gesprekken aan te gaan en de betrokken mensen hun bezorgdheden te aanhoren. Op de laatste commissievergadering van de academie bleek dat de betrokken mensen binnen de administratie door schepen Dermez op een onaanvaardbare manier onder druk gezet werden om toch maar akkoord te willen gaan met haar project.Hierop heeft de voltallige commissie aan de Gooikse gemeenteraad het advies gegeven om  een extern en erkend bemiddelaar aan te stellen met de opdracht de communicatie tussen het Gooikse bestuur en het personeel van de academie te herstellen, dit met het oog op het bereiken van een akkoord over de huisvesting van de Academie.
De Gooikse N-VA-fractie, bij monde van Kristoff Hemelinckx, eveneens commissielid en al jarenlang leerling en verdediger van de Gooikse Academie, heeft het initiatief genomen om dit formeel aan de Gooikse gemeenteraad voor te leggen. Dit zal op de gemeenteraad van 20/12/2022 (20u30 in Paddenbroek) besproken worden.
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 dec 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 02 feb 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 27 jan 2023

archief