GOOIK - Wie dat wou kon de paardenprocessie steunen door de petitie te tekenen

C21

GOOIK - Wie dat wou kon de paardenprocessie steunen door de petitie te tekenen

Editie_gooik_kester_processie_2__kopie_
Pascal De Leener tekent de petitie.- Foto Marc Colpaert
 
Help de paardenprocessie uit Kester om een erkenning te krijgen als immaterieel erfgoed en teken de petitie. Dat was de vraag van de gemeente Gooik aan de mensen die naar de jaarlijkse nieuwjaarsdrink kwamen in de Koornmolen. De Gilde van het Paarden volk uit Kester is van start gegaan om de paardenprocessie van Kester te laten erkennen als immaterieel erfgoed. Deze traditie met een geschiedenis van meer dan 800 jaar is ook vandaag nog springlevend. De erkenning als immaterieel erfgoed is er tot op heden nog niet, maar daar komt hopelijk verandering in.
 
In 2024 zal de paardenprocessie in haar huidige vorm al 160 jaar bestaan. "Met een geschiedenis die teruggaat tot 1217, is het bijna ongelooflijk dat deze traditie nog niet erkend werd als immaterieel erfgoed”, zegt Michel Doomst ereburgemeester van Gooik. “De processie van Kester is één van de mooiste paardenprocessies van Vlaanderen en verdient dan ook zeker het label van immaterieel erfgoed. Bovendien wordt de traditie ook echt gekoesterd door de inwoners van niet alleen Kester, maar ook door deze van Herfelingen en Oetingen.” Ook schepen Jonas De Maeseneer zelfs één van de dragers van het beeld van de Heilige Drievuldigheid is het hier volledig mee eens: “De ommegang is echt uniek en het is voor Kesterlingen dan ook een hele eer om aan de processie te mogen deelnemen. Vandaar dat we als gemeente dit traject ten volle steunen”.
 

Tal van lokale verenigingen maar ook de dorpsschool, de kerkfabriek en het gemeentebestuur bundelen hun expertise en werken samen met Zender aan het erkenningsdossier. Om het dossier te versterken lanceert Zender samen met het gemeentebestuur een petitie, meer informatie kan men vindne op de gemeentelijke website . Of teken snel de petitie via https://forms.office.com/e/VcYzQ7Xe5n. Tevens werd tijdens de nieuwjaarsdrink in de Koornmolen een warme oproep gericht aan de aanwezige mensen om de petitie die aan de uitgang lag te tekenen. Dit werd door tal van inwoners gedaan.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 jan 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief