GOOIK - Srilankaanse vrienden kwamen langs in Paddenbroek

C21

GOOIK - Srilankaanse vrienden kwamen langs in Paddenbroek

2023srilankanen_in_paddenbroek

Deze week werd er een meeting georganiseerd in Paddenbroek door de vzw Martin De Kegel, Lieve Van Rysselberghe en hun srilankaanse vrienden. VZW Martin De Kegel is reeds 22 jaar aan het werk in Sri Lanka om het leven van de armsten te verbeteren. Elke 2 jaar is er een internationaal congres van CWM in Europa (meestal in Frankrijk) waar 2 van onze bestuursleden uit Sri Lanka mogen aan deelnemen. Zij komen dan naar Frankrijk voor het 6 dagen durende congres. Als dit congres ten einde is mogen zij een aantal dagen in Europa verblijven. Wij nodigen hen dan uit naar België. 

Het was de bedoeling dat zij de projecten die lopen in Sri Lanka kwamen toelichten en aan onze sponsors persoonlijk uitlegden hoe de werking in Sri Lanka verloopt en welke projecten wij hebben opgezet. Deze meeting ging gisteren op 5 april door in Paddenbroek.

 

Ontstaan van de ‘Martin De Kegel Foundation’

 

In de periode van 26 december ’97 tot 10 januari ’98 ging Martin De Kegel mee op inleefreis naar Sri Lanka,  met een groep mensen samengesteld uit KWB en KAV leden, via Wereldsolidariteit. Deze reis was voor hem zeer aangrijpend geweest, en er ging dan ook omzeggen geen enkele dag voorbij of Sri Lanka kwam ter sprake ten huize De Kegel, en in alle middens waar Martin vertoefde.

 

Zo werd het plan opgevat om dit mooie en boeiende land nog een keer te bezoeken, vergezeld van Lieve, zijn echtgenote. Er zou dan wel een actie ondernomen worden, om wat fondsen in te zamelen, om niet met lege handen in Sri Lanka aan te komen, maar dit plan kon nog wel even wachten. Het was de bedoeling om iets mee te nemen ten voordele van kinderen van arme vissers, en van kinderen uit de sloppenwijken.

 

Toen op 30 april ’01 Martin zeer plots overleed aan een hartinfarct, kon er van de voorgenomen reis geen sprake meer zijn. Martin was zeer gekend in talloze middens, en de familie wist dat er vele mensen hun erkentelijkheid zouden willen betuigen, en zo werd op het overlijdensbericht gemeld dat bloemen niet wenselijk waren, maar dat een bedrag kon gestort worden op het rekeningnummer van Wereldsolidariteit, met vermelding ‘Sri Lanka’ en dit bedrag zou dan doorgestuurd worden naar de mensen van het Christian Workers Movement (CWM = de KWB van Sr-L). Ter plaatse zou men dan bepalen wat met de som geld gedaan zou kunnen worden om enkele van de armste kinderen op een of andere manier te helpen. De mensen van CWM beslisten om een fonds op te richten, het ‘Martin De Kegel Foundation’.

Het is de bedoeling dat dit fonds enkele kinderen steunt die wegens financiële problemen van de ouders, geen volwaardig onderwijs kunnen volgen en daardoor op hun beurt in de armoede zouden blijven steken.

In Sri Lanka is het basis onderwijs gratis, maar de ouders moeten wel de schoolbenodigdheden en een uniform aankopen, en voor vele mensen is ook dit nog onbetaalbaar. Als de kinderen niet het nodige schoolmateriaal hebben, kunnen zij niet volgen, en haken af, waardoor ze nooit een volwaardige job kunnen vinden, want er is in Sri Lanka een heel groot tekort aan arbeidsplaatsen.

 

 

Hoe werken wij?

In Sri Lanka is een comité van 20 leden ('Foundation Martin De Kegal') aan het werk om nieuwe noden en projecten te identificeren, te begeleiden en op te volgen. In België telt de VZW 15 leden, inclusief de weduwe Lieve, kinderen en familie en vrienden van Martin De Kegel, die de verschillende projectvoorstellen evalueren en de uiteindelijke keuzes maken op een algemene vergadering die tweemaal per jaar plaatsvindt. Jaarlijks gaat een delegatie vanuit België (op eigen kosten) naar Sri Lanka om de projecten te bezoeken, te bespreken en eventueel bij te sturen.

Onze werkingsmiddelen worden in België verzameld via

    • spontane persoonlijke giften

    • organisatie van gesponsorde (sport)events

    • gemeentelijke subsidies

    • markten, etentjes en infosessies waarvan de inkomsten voor de vzw bestemd zijn

Deze worden integraal geïnvesteerd in de lokale projecten en een kleine financiële bijdrage voor een deeltijdse vaste medewerker in Sri Lanka (inclusief basis werkmateriaal).

 

Wat doen wij?

We steunen verschillende projecten over het hele land, zonder een onderscheid te maken in religie, cultuur,… De focus ligt wel altijd op (kans)arme leden van de gemeenschap. Naar de toekomst toe willen we deze lijn verder doortrekken.

    1. Waar het allemaal mee begon: onderwijskansen voor behoeftige kinderen en jongeren. Alles samen wordt aan ongeveer 750 kinderen per jaar een studiebeurs gegeven. We geven steun voor studenten in zowel het basisonderwijs als voor hogere opleidingen en voortgezet onderwijs. Meer informatie op de website www.mdkvzw.be

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 apr 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief