Francis Geeroms uit Oetingen mag het kunstwerk maken van de Paardenprocessie in Kester

C21

Francis Geeroms uit Oetingen mag het kunstwerk maken van de Paardenprocessie in Kester

Editie_gooik_kunstwerk_paarden_3__kopie_
Kunstenaar Francis Geeroms bij een schets van zijn kunstwerk.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_kunstwerk_paarden_2__kopie_
De jury die besliste over welk project als beste uit de bus kwam.- foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_kunstwerk_paarden_4__kopie_
Op deze plaats zal het kunstwerk volgend jaar komen.- Foto Marc Colpaert
 
A_colpaert_gooik_geeroms_3__kopie_
Foto van Charlie en zijn vrouw die het beeld bij Francis kwamen kopen tijdens een beurs. Ingezonden foto
 
Kunstenaar Francis Geeroms gaat een bronzen beeld maken dat in het centrum van Kester zal geplaatst worden als ode aan de Paardenprocessie, dat al jaren een begrip is in de streek. De Vlaamse minister van Cultuur plaatste de Paardenprocessie van Kester op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. De gemeente Gooik liet, ter ere van deze erkenning, een kunstwerk ontwerpen dat hier in de toekomst bewonderd kan worden. Schepen Jonas De Maeseneer legt uit. "Kunstenaars konden, na een open oproep, een voorstel indienen. Wij kregen vijf voorstellen van kunstenaars uit de  streek, die één voor één prachtige werken waren." Een jury buigde zich over deze zaak en kwamen tot het besluit dat Francis Geeroms uit Oetingen nipt won, van kunstenaar Wim Adriaenssens uit Vollezele.
 
 
Kunstenaar Francis Geeroms is niet zomaar een kunstenaar uit Gooik, want in 2020 mocht hij een van zijn beelden(een kop van een paard) verkopen, aan niemand minder dan de Engelsman Charlie Watts, beter gekend als de drummer van de rockgroep The Rolling Stones. Dat kan nogal 'tellen'.  
 
 
Francis Geeroms heeft als jonge vijftiger de creëerpassie in zichzelf ontdekt. Er was geen sprake van hobby maar wel een mooie sprong van toeval naar passie. "Het boetseren van paarden was voor mij een duidelijke keuze, gedicteerd door een persoonlijk verhaal. Ver van alle academiën en leermeesters, heb ik een eerste beeld ontworpen in 2016. Hier volgden tal van positieve commentaren op van familie en vrienden die mij motiveerden om  door te gaan. Mijn beelden zijn het resultaat van een minutieuze waarneming, een nauwkeurige zorg voor het allerkleinste detail. Ik bestudeer tientallen - zelfs honderdtallen - foto’s en documenten, schets, fotografeer, film, meet en neem levensechte modellen onder de loep. Mijn uiteindelijke doel is één bijzondere houding oppikken, één beweging vastleggen, één unieke fractie van seconde vereeuwigen. Ik streef ernaar het paard in al zijn opmerkelijkste hoedanigheden weer te geven : kracht, elegantie, temperament, majesteit", aldus Francis.  Hij was dan ook de geschikte persoon om een beeld te maken voor de paardenprocessie van Kester. Francis werkt uitsluitend met brons. Het beeld zal op een arduinen sokkel geplaatst worden van 2.500 kg en zal Sint-Martinus voorstellen op zijn paard met naast hem een bedelaar. Paard en ruiter zullen samen ongeveer 68 cm hoog zijn, zo wist Francis ons nog te vertellen.
 
Tijdens het persmoment werd de schets van het winnende kunstwerk met de kunstenaar die het bronzen werk zal maken voorgesteld. Het kunstwerk kost de gemeente Gooik 15.000 euro en zal het komende jaar gemaakt worden en klaar zijn tegen de processie in 2025.
 
De mannen van het paardenvolk doen nog een warme oproep om mensen met paarden en ook wandelaars uit te nodigen om op zondagochtend 26 mei om 6.15 uur aanwezig te zijn ter hoogte van de kerk van Kester om mee van start te gaan in de processie. Men zegge het voort.
 

   

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 mei 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief