HERNE - Restauratie kerktoren klaar voor Sinksenjaarmarkt

C21

HERNE - Restauratie kerktoren klaar voor Sinksenjaarmarkt

Eindfase_werken_kerktoren_april_2012
Vertegenwoordigers van Pit Antwerpen en Infrabo, Heleen Lambrechts (grondgebiedzaken) Jean-Marie Dierickx (schepen) en Kris Poelaert (burgemeester) - Foto's © Deschuyffeleer
 
Werken_kerktoren_april_2012
Fotocollage © Deschuyffeleer
 
Keure_toren_kerk_april_2012
Overeenkomstig een oud gebruik werd in de holte van de bol als relevante boodschap voor de toekomst en het nageslacht een exemplaar van het 800-jaar-Herne-boek De Kleine Kroniek van het Groene Kwadrant gestopt. Foto Jean-Marie Dierickx
 
Voor_na
Voor en na de restauratiewerken - Foto © Deschuyffeleer
 
Eindfase_werken_kerktoren_april_2012
Zicht op Herne vanop de kerktoren © Deschuyffeleer
 
Eindfase_werken_kerktoren_april_2012
Zicht op Herne van op de kerktoren © Deschuyffeleer. Met dank aan dakwerker Dirk Smet uit St-Niklaas voor het nemen van deze foto's.
 

De restauratiewerken aan de toren van de Sint-Petrus en Pauluskerk in het centrum behoren weldra tot het verleden. Een restauratiedossier dat reeds nagenoeg 28 jaar aansleept zit daarmee dan ook in een eindfase. Alle betrokken partijen wisten vandaag trots mee te delen dat de werkzaamheden nog voor de komende jaarmarkt zouden worden opgeleverd en dat tegen die datum ook de indrukwekkende steigerconstructie rondom de kerktoren volledig verdwenen zou zijn.

Het gemeentebestuur diende in 2004 het definitief subsidiedossier in bij het Vlaams Gewest en de provincie. Het toelagedossier werd in 2007 door hun diensten Ruimte en Erfgoed goedgekeurd. Het vrijmaken van de subsidies liet echter nog op zich wachten tot vorig jaar zodat de eigenlijke restauratie pas dan kond starten .  
Voor de herstellingswerken is het gemeentebestuur de opdrachtgever. Architect Fred Vergauwen van de Groep Infrabo uit Westerlo is de ontwerper en Pit Antwerpen uit Kapellen  de aannemer. Chronologisch behelsden de werken aan de buitenkant de opbouw en de werfinrichting, de afbraak van de oude dakbedekking, de herstelling van de houtstructuur van de spits en de nieuwe bedekking met natuurleien, de reiniging van de gevel en zijn herstel. Aan de binnenkant gebeurden schrijnwerken, belangrijke elektriciteitswerken en schilderwerken.
Met het terugplaatsen van de kerkhaan traden de restauratiewerken in hun laatste stadium. Overeenkomstig een oud gebruik werd in de holte van de bol als relevante boodschap voor de toekomst en het nageslacht een exemplaar van het 800-jaar-Herne-boek De Kleine Kroniek van het Groene Kwadrant gestopt. De vorige keer dat de haan voor een onderhoudsbeurt van de kerktoren werd gehaald was in 1921. Bij de restauratie van nu werd echter geen spoor teruggevonden van enige boodschap van destijds.       
Ook de antennes van de mobiele telefoonproviders Base, Mobistar en Proximus werden terug op hun oorspronkelijke plaats geplaatst.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 apr 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief