HERNE – Julius Ost overleden

C21

HERNE – Julius Ost overleden

Prov_vergadering_heemdkunde_vl-bt_halle_-_deschuyffeleer__41_
Julius Ost 19/12/1923 - 12/06/2012 - Foto © Deschuyffeleer
 

Dinsdag is Julius Ost overleden in het O.L.Vrouwziekenhuis in Aalst. Hij werd 88 jaar. De overledene was als socialist welbekend in het politieke leven niet alleen in de gemeente, maar ook op arrondissementeel en nationaal vlak. Met hem verliest het Pajottenland één van zijn meest markante figuren van de voorbije decennia.

Naast gewezen ondervoorzitter van het Belgisch Rode Kruis, lid van de Bestuurscommissie van het Kasteel van Gaasbeek en gewezen lid van de Raad van Bestuur van de socialistische mutualiteiten, was Julius Ost, die het op de onderwijsladder tot inspecteur-generaal bracht, ook een tijdlang schepen van Openbare Werken in zijn gemeente. Hij zetelde in de gemeenteraad van 1958 tot 1970.
 
Julius Ost was een zeer minzaam man die door iedereen gewaardeerd werd. Hij toonde zich door de jaren heen bijzonder actief in het verenigingsleven. Zo schuilde in de figuur van de overledene een wandelende reisgids, een welbespraakt orator, een voortreffelijk voorzitter, een gedreven politicus, een sociaalvoelend en dienstvaardig man, een rijk belezen persoon met een fijne pen en vooral een liefhebber en promotor van cultuur.
 
Heemkunde lag hem zeer nauw aan het hart. Zo was hij één van de bezielers van de heemkundige kring Het Oude Land van Edingen en Omliggende (Holveo). In 2007 kreeg hij de gemeentelijke cultuurprijs toegekend. Na jarenlang ijveren en lobbyen mocht hij tijdens die viering overigens de felbegeerde originele keur uit 1211, waarbij de inwoners van Herne van de Heren van Edingen uiteindelijk een zeker aantal vrijheden werden verleend, ontvangen van de Cercle archéologique d’Enghien. Prompt schonk hij toen de keur onmiddellijk door aan het gemeentebestuur, dat zo verleden jaar een spetterende viering rond ‘800 jaar Herne’ kon opzetten.
     
De begrafenisplechtigheid heeft plaats op zaterdag 16 juni om 11u30 in de Sint-Petrus en Pauluskerk.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jun 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief