HERNE – Kokejane vreest opening Edingse ringweg

C21

HERNE – Kokejane vreest opening Edingse ringweg

Burgemeester_kris_poelaerty_aan_het_knooppunt_ring-assesteenweg_
Burgemeester Kris Poelaert aan de rotonde op de grens met Edingen - Foto © Deschuyffeleer
 

De inwoners van het gehucht Kokejane kijken met lede ogen op naar de nakende openstelling van de oostelijke ringweg rond Edingen. Met nog meer zwaar vervoer, meer overlast en meer verkeersonveiligheid op de Assesteenweg, de gewestweg pal in het gehucht, vrezen zij nu het gelag te zullen moeten betalen. Burgemeester Kris Poelaert heeft de bui al geruime tijd zien hangen en trok reeds maanden terug aan de alarmbel bij Vlaams minister Hilde Crevits om de  steenweg tussen Edingen en Asse in zijn gemeente prioritair verkeersveilig her in te richten.

De plannen om Edingen te ontsluiten met een ringweg dateren reeds van ettelijke jaren terug. Het initieel ontwerptracé voorzag zelfs een deel ervan op het grondgebied van Herne. Het toenmalig njet van zowel de Vlaamse Overheid als het gemeentebestuur noopten het Edings stadsbestuur destijds de plannen te beperken tot zijn grondgebied met een oostelijke ringweg tussen de autosnelweg La Hennuyère (A8/E429) en de Assesteenweg. Het rondpunt op die gewestweg, overigens deels een stuk van een vroegere Romeinse heirbaan, raakt evenwel haast aan Herne.
 
De nieuwe verbindingsweg werd reeds grotendeels een 15-tal jaren terug aangelegd maar bij gebrek aan financiële middelen en door buurtprotest langsheen de Brunehaultsesteenweg door het Waals gewest nooit afgewerkt. Dit is altijd al een doorn in het oog van de Edingse burgemeester Florine Pary-Mille geweest. Zo ging zij resoluut voor het openstellen van de ringweg om de verkeerslast in het stadscentrum, vooral van het zwaar vervoer, te beperken. Onlangs slaagde zij er in, na jarenlang aandringen bij het Waals gewest, om de financiële middelen vrij te maken voor het afwerken van de ringweg. En zopas startte de aangestelde aannemer dan ook daadwerkelijk met de werken. Als alles volgens plan verloopt wordt de ringweg opengesteld voor het verkeer in het begin van het najaar.
 
Alternatief
Door de nieuwe ringweg ontstaat via de Assesteenweg evenwel een vlotte verbinding tussen La Hennuyère en de E40 in Ternat en Ninove en de westkant van Brussel. Goed nieuws voor de automobilisten doch zeker niet aangenaam voor de buurtbewoners. Zeker bij problemen op het zuidelijk gedeelte van de Brusselse Ring dreigt de Assesteenweg nu een goed en vlot alternatief te worden om de Ring dan grotendeels te vermijden.
 
Vandaar ook de alsmaar toenemende vrees van de inwoners van niet alleen Kokejane maar ook van deelgemeente Herfelingen voor een meer uitgesproken verkeersdrukte op de steenweg. Ook in het verleden werd de gewestweg overigens reeds veel gebruikt door het zwaar vervoer als sluitstuk tussen de E40 in Ternat en de steengroeven in Quenast en Lessen. Vandaar dan ook nu al geluidsoverlast door verzakte betonplaten, een haast onbruikbaar fietspad en ettelijke ernstige verkeersongevallen. Komt daarbij nog dat de steenweg sowieso uitnodigt tot snel rijden.
 
Prioritair
Op aandringen van burgemeester Kris Poelaert kwam Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits zich enkele maanden terug reeds vergewissen van de toestand. “De steenweg tussen Asse en Edingen of de N285 staat allicht op kop als het gaat om de slechtste gewestweg in de streek. Daarom heb ik beslist dit dossier prioritair te behandelen”, zei zij toen. Zo wil zij de heraanleg gefaseerd aanpakken met vooreerst het gedeelte tussen Kokejane en de Terlindenstraat. Allicht starten de werken nog toekomend jaar, zo niet alleszins in 2014.
 
“Voor een verkeersveilige doortocht van Kokejane beogen de geplande werken het aanleggen van een nieuw wegdek met een geluidsarme bedekking. Ook de fietspaden krijgen een extra opknapbeurt. Voorts waren wij ook vragende partij voor het inplanten van flitspalen”, weet burgemeester Kris Poelaert. “De minister gaat alleszins duidelijk voor een veilige steenweg met aangepaste snelheden. Ook zij kan evenwel niet voorbij aan de hoofdwegfunctie van de gewestweg met het oog op uitzonderlijk vervoer. In plaats van een eerder oppervlakkige tussenoplossing kiest zij dan ook voor een duurzaam en veilig resultaat doch dit vergt wat meer tijd om het dossier klaar te krijgen”.
 
Maatregelen
Inmiddels bleef het Herns bestuurscollege ook niet bij de pakken zitten. Zo keurde de gemeenteraad reeds een aanvullend verkeersreglement goed om alle zwaar vervoer, met uitzondering van bussen en landbouwvoertuigen, de toegang op alle aansluitende wegen op de Assesteenweg te ontzeggen. Overigens geldt in de bebouwde kom van Kokejane en Herfelingen ook reeds een snelheidsbeperking tot 50km/u waar de politie trouwens frequent toezicht op houdt.                  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jun 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief