HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad

C21

HERNE – Sprokkels uit de gemeenteraad

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad

De Hernekouter

De bespreking van het financieel plan evenals van het ondernemings- en operationeel plan voor toekomend jaar van het Autonoom Gemeentelijk Bedrijf dat de sporthal Hernekouter beheert zorgde voor heel wat animo. Fractieleider Nestor Cochez van de Open Vld-oppositie kreeg het hierbij geregeld aan de stok met burgemeester Kris Poelaert en schepen voor sport Lieven Vandenneucker, die telkenmale evenwel verwezen naar de aanwezigheid van ook Open Vld-leden in de Raad van Bestuur. Uiteindelijk werden de plannen goedgekeurd.

Nestor Cochez, toe aan één van zijn laatste gemeenteraadszittigen, kreeg graag meer informatie over de plannen om de hoge elektriciteitskosten, thans geraamd op 17.000 euro, te drukken. Ook de huurprijzen van de zalen, de concessie van het cafetaria aan de voetbalclub en het reserveringssysteem kwamen op het appel.
 
In zijn repliek benadrukte burgemeester Kris Poelaert dat er alleszins een studie aankomt rond de kostprijs van de energiekosten. Hierbij zou Infrax allicht aan de hand van een audit een goede partner kunnen worden. De dakconstructie is wel niet van die aard dat zij de vlotte plaatsing van zonnepanelen zou toelaten. Dat liet dan weer schepen van sport Lieven Vandenneucker weten. Uiteindelijk vonden meerderheid en minderheid elkaar in het feit dat werk wordt gemaakt van het drukken van de energiekosten.
 
De huurprijzen van de zalen blijven voorlopig ongewijzigd. “De huidige regeling werd overigens mede uitgewerkt door de oppositie, die ook vertegenwoordigd is in de Raad van Bestuur”, liet Lieven Vandenneucker uitschemeren. “Hierbij werden trouwens de meest gangbare tarieven in de ons omringende gemeenten gehanteerd. Over een aanpassing zal de nieuwe Raad van Bestuur zich dan ook moeten uitspreken”. Burgemeester Kris Poelaert kon niet nalaten te benadrukken dat “Herne zich als een sportieve gemeente wil blijven manifesteren door zo veel mogelijk inwoners aan te zetten tot sporten en de sportverenigingen te ondersteunen”. Waarop Nestor Cochez dan weer opperde dat de toegangsprijzen alleszins redelijk moeten gehouden worden en dat alle sportverenigingen in de gemeente van steun moeten kunnen genieten.
 
Over het nieuw contract voor de concessie van het cafetaria ontspon zich een welles-nietes discussie over de al dan niet opname ervan in de notulen van de Raad van Bestuur. Lieven Vandenneucker nodigde uiteindelijk Nestor Cochez uit de verslaggeving in te kijken op het gemeentehuis.
 
Over eventuele moeilijkheden voor het reserveren waren zowel de burgemeester als de schepen van sport bijzonder kort. In geval van problemen kan buiten de voorziene kanalen steeds met hen contact opgenomen worden. Het opzetten van een permanentiedienst is voor hen wel niet verantwoord omdat de personeelskost ervan te hoog zou oplopen. Ook het reserveringssysteem blijft in afwachting van de beslissingen van de nieuwe Raad van Bestuur ongewijzigd.
 
Minder schepenmandaten

Gelet op de schuldenlast van de gemeente stelde de Open Vld-oppositie in een bijkomend agendapunt voor nu reeds voor de komende legislatuur een schepen minder in het bestuurscollege te laten zetelen om zo de werkingskosten te drukken. Dit was duidelijk niet naar de zin van burgemeester Kris Poelaert die samen met zijn CD&V-ploeg dit voorstel onder de vorm van “puur populisme” naar de prullenmand verwees. Hij liet niet na hierbij te wijzen op de enorme inspanningen die hij en zijn bestuursploeg zoals  Marc Bombaert voor de dienst Openbare Werken en Kris De Groote voor de Diensten Service Herne persoonlijk nu nog steeds onbezoldigd leveren. Steeds volgens de burgemeester zou nu een schepen minder in het bestuurscollege allicht de bijkomende aanwerving van twee extra gemeentelijke personeelsleden noodzaken.
 
Aanpassing kapreglement

De Open Vld-oppositie bij monde van Thierry De Blander, in de nieuw samengestelde gemeenteraad overigens nog het enig oppositielid, bracht een voorstel tot aanpassing van het gemeentelijk kapreglement. Burgemeester Kris Poelaert zag zich echter genoodzaakt dit bijkomend agendapunt niet ontvankelijk te verklaren om reden de voorziene procedures alsnog niet werden nageleefd.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 nov 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief